Mennyi zöldségre van szükségünk?

Amikor valaki nem kedveli a zöldséget, gyakran mondogatja: „A krumpli is zöldség, nemde?” Egy belgyógyász, diabetológus és táplálkozási orvos erre így reagál: „A krumpli keményítőben gazdag gumónövény, és nem számít bele a napi zöldségadagba.” Azt javasolja, hogy naponta három maréknyi zöldséget fogyasszunk – ez körülbelül 400 grammot jelent. Azonban az orvos még ennél is többet ajánl: legalább 500 gramm zöldséget naponta, ideértve a nyers zöldségeket, salátát és főtt zöldséget is.
„Az az egészséges, ha minden étkezésbe tudatosan beépítjük a zöldségeket” – mondja.
Aki nem szereti a zöldségeket, de mégis el akarja érni a napi 500 grammot, annak az orvos szerint először is tudatosítania kell: „A zöldség tele van rostokkal és másodlagos növényi anyagokkal. Ezek nélkülözhetetlenek az egészséges bélflóra és az immunrendszer számára, és segíthetnek megelőzni a rákot is.”
A rostok vízben oldódó és nem oldódó részei támogatják a jó emésztést, hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak, és csökkenthetik a koleszterinszintet. A zöldségek ezen kívül csökkentik a vércukorszint-ingadozásokat is – ez különösen fontos cukorbetegek számára.
A zöldségek ráadásul alacsony energiatartalmúak, így segítik a fogyást is. Magas víztartalmuk pedig segíti a hidratálást. Különösen ajánlott zöldségek: brokkoli, káposzta, karfiol, zeller, hüvelyesek, paprika, paradicsom, uborka, cukkini.
A zöldségek másodlagos növényi anyagokat is tartalmaznak. Ezek gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő hatásúak, és csökkenthetik a cukorbetegség, emlőrák, prosztatarák és ízületi gyulladás kockázatát.
Különösen sok van ezekből a brokkoliban, hüvelyesekben, hagymában, káposztában és spenótban – ezekből lehetőleg nyersen is érdemes fogyasztani. Ugyanakkor nem mindenkinek tesz jót a nyers étel. "Cukorbetegek inkább kerüljék a nyers zöldséget, mert az gyorsan megemelheti a vércukorszintet.”
Aki este már nem tud salátát enni? Ez sem kötelező. „Ha nem esik jól este a nyers zöldség, nem kell erőltetni. Nem mindenki emészti jól a salátát vagy a nyers kosztot este – ez lehet genetikai hajlam is”.
Amit viszont semmiképp sem szabad kihagyni: a mosás. „A nyers zöldséget mindig mossuk meg, még a biozöldséget is, mert ezek is lehetnek szennyezettek.”
Mit mond az orvos a sózásról salátánál? „A sózás nem probléma, ha mellette sok zöldséget fogyasztunk, mert a kálium kiegyensúlyozza a nátriumot.” Az orvos még a diófélék, olajos magvak és hidegen sajtolt olajok fogyasztását is ajánlja salátához, mert ezek elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
A legjobb zöldségkombinációk: spenót és paradicsom, brokkoli és olívaolaj, sárgarépa és dió, napraforgómag és káposzta.
Zöldséget tehát sokféleképpen lehet élvezni – és megéri!