Pákozd-Sukorói Arborétum

Pákozd-Sukorói Arborétum (1) Pákozd-Sukorói Arborétum (2) Pákozd-Sukorói Arborétum (3) Pákozd-Sukorói Arborétum (4)
Pákozd-Sukorói Arborétum adatai:
cím:
Pákozd-Sukorói Arborétum
8095   Pákozd
Mészeg-hegy
telefon:
36 (30) 9974844
fax:
(22) 327-525
nyitva:
márc. 15. - nov. 1.
típus:
botanikus kert
arborétum

Leírás

Megközelítés

Budapesttől 50, Székesfehérvártól alig 20 kilométer autózással a 70-es útról, a Szúnyog-szigeti hajóállomástól rövid sétával érhető el a Velencei-tó legszebb táján elterülő arborétum és tájmúzeum.

 

A táj leírása

A Pákozd-Sukorói Arborétum a Mészeg-hegy 160,5 méteres csúcsán található. Az arborétum 960 hektáros területén mintegy 250 féle fa és cserje, számtalan lágyszárú növény él. Az arborétumi tanösvényen tájékoztató táblák segítik a gazdag növénygyűjtemény, az erdő életközösségének és az arborétumot létrehozó erdészek szerepének megismerését. A Velencei-tó vidéke különösen a kilátóból tárul fel teljes szépségében.

 

Növény- és állatvilág

Az 1985. évi kopárfásítás során – melynek emlékműve az arborétum területén látható – a Velencei-hegységre jellemző, őshonos fafajok mellett tájidegen fajták és kertészeti változatok telepítése zajlott. A védett növények közül megtalálható itt a tavaszi hérics, az apró nőszirom sárga és lila változata, a leány kökörcsin, a fekete kökörcsin, esetenként vitéz kosbor és az árvalányhaj.

 

Történelem

A terület a bronzkor óta lakott volt. A korabeli elbeszélések szerint a honfoglaló magyar nép Veszprém felé haladva Pákozdnál a hegyek alatt ütött tábort Árpád fejedelem egyik „költött” vezére, Ösbő vezetésével. Ugyanakkor a Budáról Székesfehérvárra, illetve Veszprémbe vezető országút egyik állomása is ekkor. Történelmünk kiemelkedő csatái zajlottak e területen (1543, 1848, 1944-1945 tele), melyeknek az 1848-as emlékmű és múzeum, valamint a Don-kanyar emlékkápolna állít emléket.

A vidék népességének megélhetését évszázadokon át az állattartás, a halászat és mezőgazdaság adta. Az arborétum mai területe – az 1950-es évekig - lelegelt kopár erdő, kiégett legelő volt. Az 1980-as évektől megkezdődött a terület turisztikai hasznosításra történő előkészítése. A Mezőföldi Állami Erdőgazdaság célja, egy a Budapest és Balaton között félúton található, kedvelt kirándulóhely kialakítása volt, mely a közvetlen környezet – a Velencei-hegység és a Velencei-tó – geológiai, természettudományi értékeit és néprajzi vonatkozásait mutatja be. Az arborétum az 1990. évi megnyitása óta folyamatosan fejlődik, újabb létesítményekkel bővül: tájmúzeum, kilátó, mesterséges kis tó, tanösvény, játszótér, erdei iskola, halászati kiállítás.

 

Látnivalók, programlehetőségek

A természettudományi és geológia tanösvény és az arborétum területén található Tájmúzeum betekintést nyújt a táj kultúrtörténetébe és gazdaságföldrajzába. Bemutatja a vidék természeti képét, nyomon kíséri földtörténeti kialakulását, éghajlati, geológiai és talajviszonyait, vízrajzát, valamint ízelítőt ad a gazdag és változatos növény- és állatvilágról.

A Halászati múzeum a Velencei-tavi halászati hagyományokat és eszközöket mutatja be.

 

Érdemes megnézni

Tájház, halászati kiállítás, tanösvény, kőzetbemutató, kilátó, belső tó. A Mészeg-hegy további látnivalói: 1848-as emlékmű és kiállítás, Don-kanyar emlékkápolna.

 

Programok, szolgáltatások

Az Arborétum hangulatos kis tavával, családi piknikek számára kialakított részekkel és a gyerekek számára épített hatalmas “élményvárral” és sportolási lehetőséggel várja a látogatókat. A látogatók kényelmét pihenőhelyek, eső ellen védő házikók, kiépített ivóvíz és tűzrakó helyek szolgálják. A 150 férőhelyes fedett szín kiválóan alkalmas szabadtéri rendezvények lebonyolítására.

Az erdészeti erdei iskolában folyó természetismereti oktatás kiegészíti és bővíti az iskolai ismereteket, elősegíti a természet fokozatos megismerését, az erdőgazdálkodási ismeretek bővítését és személyes erdei élményt nyújt.

Booking.com