Tamás Porta

Tamás Porta (1) Tamás Porta (2) Tamás Porta (3) Tamás Porta (4) Tamás Porta (5) Tamás Porta (6)
Tamás Porta adatai:
cím:
Tamás Porta
3893   Fony
Rákóczi u. 4.
telefon:
42/728-050, 30/236-5011
nyitva:
egész évben
szállás típusa:
falusi szálláshely

Leírás

Bemutatkozás


összefoglaló bemutatkozó szöveg a szálláshelyről


A Zemplén érintetlen természeti szépségei között simul a Gergely hegy oldalához Fony, egy háromszáz lelkes, hajdan komoly üdülőhelyként számon tartott település. A rendkívüli módon elöregedett faluban alig van gyerek, szinte csak öregekkel találkozni az utcán, templomban, kocsmában. Nyáron a faluban átveszik az uralmat a művészek, értelmiségi családok, fiatalok, akik mind egy dologra vágynak: nyugalomra és csendre, hogy odafigyelhessenek a természetre és egymásra. Erre nyújt lehetőséget a falu egyik legrégibb háza, a hatalmas terméskövekből rakott Tamás porta is a hegy lábánál. Kétszáz évvel ezelőtt védelmi funkciót látott el: kőfalai menedéket nyújtottak minden betérőnek, akkor is, ha esetleg a törvény elöl kellett bujdosnia. A ház weblapja: www.bodoband.org/fony.htm
 
Elhelyezés


szobatípusok felsorolása (1,2,3 ágyas, stb.), szobák felszereltsége


A három szobában a két pótággyal együtt 9 ember fér el, de a mestergerendás tisztaszoba padlóján elhelyezett szivacsokon még két ember hajthatja fejét éjjeli nyugalomra. A kisebb gyerekek biztonságos körülmények között rohangálhatnak és játszhatnak a körülkerített 700 négyszögöles udvaron. A fűvel borított kertben a gyümölcsfák (gönci barack, szilva, dió), a bőven termo málna, ribizke, egres bokrok között sátorozásra is lehetőség nyílik.
 
Ellátás


milyen rendszerű étkeztetés áll a vendégek rendelkezésére


Hétköznapokon a Gondozási Központ konyháján ebéd rendelhető. Mindenkinek ajánljuk azonban a tolcsvai Ős Kaján éttermet kipróbálásra!
 
Szolgáltatások


a szálláshelyen


Három szoba, társalgó, fürdőszoba, felszerelt konyha, spájz es WC, parkolás, grillezési, szalonnasütési és bográcsolási lehetőség, vegyi kezelés nélküli gyümölcsök, családi kedvezmény!
 
Megközelíthetőség


autóval és tömegközlekedéssel


A falu autóbusszal Novajidrány felol, vonattal pedig Szerencsről közelíthető meg. Autóval a Budapest - Miskolc - Novajidrány vonalat tudjuk ajánlani, de ITT egy térkép, hogy bárhonnan idetaláljanak. 


Programlehetőségek


a szálláshelyen és a környéken


Fonyból számos kiváló kirándulási lehetőség kínálkozik. A falu egyik legérdekesebb látnivalója a több száz éves pincesor, ahol hűvös nyári alkonyokon még manapság is meg lehet hallgatni a falubéli asszonyok nótázását. A főtéren és a társasági élet központjában, a kocsmában állandó kiállítás látható a nyári művésztáborok itt készült alkotásaiból. A közeli domboldalakon és hegyeken alkalom nyílik a legkülönfélébb gombák és gyógynövények gyűjtésére: vargánya és császárgomba, som, szamóca, ezerjófű, kamilla és kakukkfű kelletik magukat az illatos réteken.
 
A környék


látnivalói, nevezetességei


Kellemes gyalogtúrával elérhető a Regéci vár, a fonyi ősborókás, a hejcei apácazárda évszázados épülete a szinte megérinthető feketemókusokkal, vagy a hejcei szoborkert. A biciklis, autós kirándulások is tartogatnak szépségeket a falu közvetlen közelében. Fonytól 6 kilométerre fekszik Vizsoly, ahol a műemlék templomban az első magyar nyelvű bibliát lehet megtekinteni a freskóval díszített falak között. Az érdekes nevű szomszéd faluban, Korláton egy XV. században épült műemlék templomot láthatunk, innen pedig már csak egy ugrás a Boldogkői vár. A falutól 20 kilométerre van a szlovák határ, így egy egynapos autós túra alkalmával el lehet látogatni Kassára, meg lehet nézni a Betléri kastélyt, a Krasznahorkai várat. Egy természeti, építészeti szépségekben bővelkedő túra lehet a Gönc (Huszita házak), Telkibánya (bányászmúzeum), Hollóháza (porcelán múzeum), Fűzér (Fűzéri vár), Fűzérradvány (Károlyi kastély, Rákóczi fa), Sárospatak (Rákóczi vár), Tolcsva (Os Kaján étterem), Erdohorváti, Háromhuta, Regéc, Fony útvonal. A Tokaj-hegyaljai borvidék egyik legjobb hangulatú pincéje a tarcali Pataky Pince, ahol kiváló minőségű borok, borpárlatok, aszúk várják egy gyertyafényes kóstolóra a megfáradt vendéget.


Aki vizes kalandokra, horgászásra vágyik, ellátogathat az öt kilométerre kanyargó Hernádhoz, de pisztráng vagy rákfogással is lehet próbálkozni a kristálytiszta Malom-patak vizében az Agyagos tető mellett. Ez a rész már természetvédelmi terület, ahol a csendes látogató pocokra, egérre lecsapó héját, egymással incselkedő rókakölyköket vagy a kapitális aganccsal büszkélkedő gímszarvast pillanthat meg. A korán kelőknek a ködös őszi reggelek is tartogatnak meglepetést: a szarvasbőgés emlékezetes hangjait. A falu szomszédságában több magasles, pihenő- és vadászház található. A komolyabb megpróbáltatásokra vágyóknak a Fehérkúti vadászház megtekintését ajánljuk, de kiadós túra a Gergely-hegy megmászása is, útba ejtve az iható vizű Rezső bácsi kútját. A kirándulási lehetőségek a házban kifüggesztett térképen is tanulmányozhatóak.

 

Tamás Porta paraméterei:

Szoba paraméterei: konyha, TV

Szállás szolgáltatásai: WC, zuhanyzó/fürdőkád, önellátó, konyha, tűzhely, mikro, hűtőszekrény, ebédlő, parkoló, TV, kert, udvari tűzhely, kutya/macska bevihető

Környék szolgáltatásai: élelmiszerbolt, természetjárás, erdő/park, vár


Booking.com