Vasvári Pál Múzeum

A VAsvári Pál Múzeum épülete
Vasvári Pál Múzeum adatai:
cím:
Vasvári Pál Múzeum
4440   Tiszavasvári
Kálvin utca 7.
telefon:
36 (20) 2816929
nyitva:
egész évben
típus:
múzeum
műemlék, műemlék jellegű
aktív turizmus
kerékpáros turizmus
hagyományőrzés

Leírás

A 18. században épült református parókiában lévõ múzeumot 1963- ban alapították. Nevét az 1848-as márciusi ifjak egyik vezérérõl, Vasvári Pálról (1827- 49) kapta.

   Kezdetben elsõsorban a helytörténeti emlékek után kutattak, majd az 1980- as évektõl gyûjtõkörüket kiterjesztették a természettudományok és a régészet területére is. Archiválták a világhírû Alkaloida gyógyszergyár mûködésére és történetére vonatkozó dokumentumokat. Ma a múzeumi gyûjtemény mintegy 7000 régészeti, 6000 néprajzi, helytörténeti tárgyból és jelentõs adattárból áll.

 

Állandó kiállításai: 

- Szabolcs- Szatmár- Bereg megye orvos- és gyógyszertörténete: a témát a honfoglalás korából származó, egyetlen ismert trepanálókéstõl a 20. századi korszerû gyógyszerekig tekinti át, kiemelve Kabay Jánosnak a morfinszármazékok kutatásában elért eredményeit.

 

- A Nyíri Mezőség története az őskortól a középkorig: Az újkőkortól kezdve tekinthetik végig a múzeumunkba látogatók a Nyíri Mezőség történetét  a régészeti leletek alapján egészen a honfoglalás koráig. Kiemelkedő a kiállítás avar kori lelet anyaga, mely az egyik leggazdagabb egység az Magyarországon.

 

- A tiszabüdi szoba: A kiállítás az 1930-as évek tiszta szobáját rekonstruálja. Sarkos elrendezésben találhatók a berendezési tárgyak, köztük Szabó Erzsébet 1861-bõl származó kelengye ládája. A Szent sarokban a komód felett tükör lóg, a komódon a görög katolikusok szent szobrai (Szûz Mária, Szent Antal a kis Jézussal, egy zenélõ feszület) állnak. E szobában tekinthetõk meg a helyben készült szûrök, ködmönök és kis bundák jeles darabjai is, melyek inkább a nagyállattartó szilaj pásztorkodás Hortobágy melléki hatásaira utalnak.

 

Booking.com