Jászai Mari Színház, Népház

A színház épülete
Jászai Mari Színház, Népház adatai:
cím:
Jászai Mari Színház, Népház
2800   Tatabánya
Népház u. 5.
telefon:
(34) 513-047 , (34) 323-090
fax:
(34) 323-018
nyitva:
egész évben

Leírás

Tatabánya Budapesttől ötvenöt kilométerre fekvő, több mint hetvenezer lakosú város, ahol közel húsz éve működik állandó, államilag támogatott, hivatásos színház, mely az egyik leghíresebb magyar tragika, Jászai Mari (1850 -1926) nevét viseli.

A 2001 januárjában bizalmat kapott, és öt év után újraválasztott igazgató, Harsányi Sulyom László vezetésével a színház jelentős szakmai és közönségsikereket ért el az elmúlt hét évadban. 2005-ben például két előadása is meghívást kapott a Pécsi Országos Színházi találkozóra, melyen az évad végén a sok száz hazai produkció közül a legkiválóbbnak ítélteknek van lehetőségük a megmutatkozásra. A tatabányai előadásokat megkülönböztetett kritikai figyelem kíséri; az elmúlt években a vidéki színházak közül a szaksajtó legnagyobb számban és terjedelemben e műhely munkájával foglalkozott.

Az egyik legkisebb költségvetésű vidéki városi színházként állandó társulatot ugyan nem tud fenntartani, de a Jászai Mari Színházban rendszeresen dolgozó rendezőkhöz kötődő, rangos művészekből álló virtuális társulata ennek ellenére létrejött az újabb és újabb produkciókra visszatérő színészekből.

A színház repertoárja a klasszikus szerzők – például Shakespeare, Goldoni vagy Brecht mellett – kiemelt fontossággal kezeli a kortárs külföldi és magyar drámát. Az elmúlt évtized legnépszerűbb és legelismertebb hazai alkotók közül kettő is – Kárpáti Péter és Tasnádi István – háziszerzőnek számít Tatabányán; előbbinek három, utóbbinak két ősbemutatóját tartotta meg a Jászai Mari Színház.

A tatabányai társulat szívesen vállalkozik vendégjátékokra, illetve hoz létre közös produkciókat olyan társulatokkal, melyekkel színházi felfogása és ízlése egyezik. Különösen gyümölcsöző e tekintetben a budapesti Thália Színházzal folytatott együttműködése, melynek köszönhetően előadásaival folyamatosan jelen lehet a kétmilliós fővárosban.

A Jászai Mari Színház már most jó kapcsolatokat ápol a határon túli magyar színházakkal, ám a globalizáció és a specifikus kulturális értékek cseréje jegyében, az Európai Unió adta lehetőségeket és támogatásokat kihasználva, határozott szándéka, hogy tovább nyisson a határok nélküli egységes Európa felé.

Booking.com