Cifra Istálló - Kocsimúzeum

Cifra Istálló - Kocsimúzeum adatai:
cím:
Cifra Istálló - Kocsimúzeum
3244   Parádfürdő
Kossuth u. 217.
telefon:
(36) 364-083, (36) 364-169
nyitva:
egész évben
típus:
múzeum

Leírás

Cím: Cifra Istálló, 3244, Parádfürdő, Kossuth út 217.sz.
Nyitva:
IV.1-X.31.:K-V:9-17
XI.1-III.31.: K-V 10-16
Belépő:
Felnőtt: 420.-Ft/fő
Diák/Gyermek/Nyugdíjas: 260.- Ft/fő
Csoportoknak kedvezmény.
Díjmentes tárlatvezetés kérhető.
Telefon: 06-36-364-083, 06-36-364-169;
E-mail: cifraistallo@t-online.hu
Honlap: www.parad.hu

 

Az épületet 1880-ban gróf Károlyi György építette Ybl Miklós tervei alapján. A nagyhatalmú, dúsgazdag mágnás párját ritkító, szinte hivalkodóan fényűző istállót akart, olyat, amely méltó az Ybl Miklós tervei alapján készült fürdőtelepi kastélyhoz. A Cifra Istálló a kastélyhoz tartozott. Eklektikus stílusú épület, fagerendás, vöröstéglás megjelenésével a felnémet épületekre emlékeztet.

 A Cifra Istálló ma Kocsimúzeumként működik, ahová, ha belép az ember, egészen a századelőig visszapereg vele az idő. A díszes külseje és vörös márvánnyal burkolt belseje miatt Cifrának nevezett uradalmi istállóban látható Kocsimúzeum a kerék feltalálásától a díszes főúri hintókig vonultatja fel a téma érdekességeit. A kocsiszínben lévő kiállítás bemutatja a világhírű magyar kocsikészítés történetét, a szatler, a kovács, és a bognárműhely kocsikészítéshez szükséges eszközeit, és Kocs község történelmi szerepét - hiszen e fontos közlekedési eszköznek a nevét számos idegen nyelv a magyarból, közvetve Kocs falutól kölcsönözte.

Találhatunk itt: hajtószánt, városi szánt, "Eszterházy-kocsit", vadász kocsit, konflist, fiákert. A volt kocsiszínekben megtekinthető számos eredeti, XIX. és XX. Századi kocsi, hintó is. Az istállókban ma is gyönyörködhetünk a lovakban. A múzeumban látható kocsik nagy része a Kölber-testvérek műhelyéből került ki, ők voltak az 1800-as években a legnevesebb kocsigyártók Magyarországon. Emellett lószerszámok és a paraszti világ szállítóeszközeit is bemutató makettek, illetve szekerek gazdagítják a kiállítást.

A múzeum könnyen megközelíthető, a 24-es főút mellett található.
Az épülettel szemben parkolásra és étkezésre is lehetőség van a "Pavilonsoron", illetve kisebb ajándékok vásárlására is.
Akik több napig szeretnének kikapcsolódni, azok szálláshelyekről, látnivalókról információt kérhetnek az ugyanott található információs irodában, és Parád honlapján, a www.parad.hu-n.


 

Booking.com