Görög katolikus templom

Görög katolikus templom (1) Görög katolikus templom (2)
Görög katolikus templom adatai:
cím:
Görög katolikus templom
Nyírpazony
típus:
templom
Leírás

A községben a görög katolikusoknak már igen régen volt templomuk. Az elsőként említett fatemplom az 1600-as évek végén földig leégett. Ennek helyére épült egy kőalapú, fazsindely tetejű téglatemplom, az elbeszélések szerint kb. 11 x 7 m-es alapterületű volt. Ezt 1934-ben lebontották, anyagát az új templomba beépítették. Ez a kis templom a mai iskola udvarán egy kis dombon volt.

Az egyházközösség filiáival nagylétszámú volt, mert a településtől északra 25 km-es távolságig lévő községek tartoztak ide. A legtávolabbi Nagyhalász és Tiszatelek volt. Később ezek úl egyházközösségekké alakultak. Az új templom építésénél ezt is figyelembe vették. Így épült 1930-35 között a 31-32 négyzetméteres alapterületű épület. Mely a görög katolikus egyházmegye negyedik legnagyobb fatemploma. Ez a régi kistemplomok helyétől keletre sík területen helyezkedik el. Érdekes, hogy a régi keletelt templomtól eltérőleg a bejárata északra néz, az utca felé. 1945-ben az iskolaudvar és a templom között egy új utcát nyitottak, mely a háború befejezésének emlékére a Béke nevet kapta.

A templom - a bejárattól nyugatra - egy toronnyal épült meg, de tervezték a másik oldalon is megépíteni a tornyot. Az alapja meg is van, de anyagiak hiányában ez nem épült meg.

Az 1935-ös felszenteléskor a belső festés képek nélküli, egyszerű sablonos mintázatú volt. 1954-ben Palatitz Zoltán, nyíregyházi templomfestő dekoratív mintákkal és a falra festett képekkel látta el. Az oltár mögött az Utolsó vacsora, az oltár előtti falrészeken a kenyér és a bor képei láthatók. Az oltárrészt a templomtértől jelképes ikonosztáz választja el, melyen csak két kép van (olajnyomat) Krisztus és az Istenszülő. Az úgynevezett királyi ajtó a régi templomból maradt meg. Feltehetően 18. századi eredetű.

A toronyban két harang van, egy igen régi, felirat nélküli kisharang és egy 1947-ben készült - a háborúkor elvitt pótlására öntetett nagyharang. A templom deszkapadokkal berendezett, 300 ülőhelyes, deszkapadlós, az oltárrészen műkőburkolatú épület. A fából készült kóruson villanyorgona van. Az épület akusztikája igen jó, így gyakran rendeznek itt komolyzenei és kórushangversenyeket is. A tetőzet eredetileg eternit-pala volt, melyet 1995-ben piros cserépre cseréltek.

A régi templom környékén temető volt, de ide már nem temettek 1900-tól. Itt volt vaskerítéssel körülvéve az egyébként református Elek földbirtokos család sírkertje. Sajnos ez 1945-ben a vasgyűjtés áldozata lett. A még meglévő sírkövet az akkor épülő házak alpjaiba hordták el.Az épületet 1948-ban kerítették be. Akkor füvesítették a területet, tujasorral és virágokkal díszítették, így ma egy szép park közepén áll.

Mivel római katolikus templom nincs a községben, így a templomot ők is használják. Pontos adatok hiányában becslések szerint ma 1500 református, 800 római katolikus, 600 görög katolikus, 200 adventista és 100 egyéb lakos él a községben.

Booking.com