Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Batthyány kastély Kastélyegyüttes Díszterem Tapintható tárlat Várostörténeti kiállítás Cipőtörténeti gyűjtemény Batthyány kápolna
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum adatai:
cím:
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
9900   Körmend
Dr. Batthyány-Strattmann László u. 5.
telefon:
0036 94 410425
fax:
0036 94 410425
nyitva:
jan. 1. - dec. 15.
típus:
természetvédelmi terület
kastély, palota
múzeum
szobor
műemlék, műemlék jellegű
aktív turizmus

Leírás

A 18. században barokk stílusban épült Batthyány kastély épületegyüttesének főépületében található a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, mely sokrétű állandó és időszaki kiállításokkal várja vendégeit.

A látogatókat az aulában interaktív bemutatóhely fogadja, ahol makettek mutatják be a kastélyegyüttest. A főlépcsőházban a főúri galéria képeiben gyönyörködhetnek, a folyosókon pedig digitális időutazást tehetnek a család nagyjai között.

A "Batthyányak nemzetsége" című állandó kiállítás a kastély reprezentatív terében, a díszteremben látható. A Batthyány család számos nagyságot adott az országnak: Batthyány I. Ádám dunántúli főkapitányt, Batthyány Lajos Ernő nádort, a hercegi címet megszerző Batthyány Károly tábornagyot, Batthyány Fülöp mecénást, Batthyány Lajos első felelős miniszterelnököt és a boldoggá avatott szemorvost, Dr. Batthyány-Strattmann Lászlót. Az interaktív elemekkel gazdagon illusztrált kiállítási egységek között tanulmányozható a Batthyány család története a 13. századtól napjainkig, a kiemelkedő személyiségeket öltöztetett szobruk mellett a hozzájuk köthető tárgyak és dokumentumok személyesítik meg.

A "Nemzedékek öröksége" című kiállításán Körmend és vidéke természetrajzát, régészeti leleteit, céhtörténeti értékeit, és a 19-20. század fordulójának polgári kulturális emlékeit láthatja az érdeklődő közönség. A gyűjtemény néhány kiváltképpen érdekes darabja: a mészáros céh 1726-os évszámú ónkannája, az ács-cserepes-kőműves céh 1826-os céhlevele, kékfestő nyomódúcok, 1888-ban készült, működő toronyóraszerkezet, 19. századi velocipédek, Molnár Lajos madárgyűjteménye.

Külön teremben a vakok és gyengénlátók múzeumi esélyegyenlőségének megteremtése érdekében tapintható tárlatot hoztunk létre, mely a Batthyány családhoz kapcsolódó műtárgyak másolatait, rekonstrukcióit tartalmazza. A kiállításban elhelyezett valamennyi tárgy megérinthető, anyaga, plasztikája érzékelhető. Ez a kiállításrész speciálisan úgy készült, hogy a látók mellett a látássérültek érdeklődését is kielégítsük. A tárlat érdekességei: felpróbálható barokk paróka, aranygyapjas rendi jelvény a hozzá tartozó díszes lánccal, a körmendi kincslelet táljairól készült másolatok, Batthyány I. Ádám díszbuzogányának rekonstrukciója.
A Cipőtörténeti Gyűjtemény a lábbeli készítés történetét taglalja. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai: Erzsébet királyné és Jászai Mari cipői, de egzotikus lábbeliket is bemutatunk, mint például a kínai nyomorított lábra való cipő, vagy a gyöngyházberakásos magastalpú perzsa papucs.
 
A Batthyány kápolna előterében a kastély régészeti feltáró kutatási programjának eredményeit, valamint az épületegyüttes hasznosítási terveit mutatjuk be, a kápolnában pedig időszaki kiállítások várják a látogatót.

Booking.com