Erdőbénye látnivalói

Erdőbénye látnivalói (1) Erdőbénye látnivalói (2) Erdőbénye látnivalói (3)
Erdőbénye látnivalói adatai:
cím:
Erdőbénye látnivalói
Erdőbénye
Leírás

A település szépen megőrizte tájképi megjelenését. Történelmi nevezetessége a gótikus és reneszánsz emlékeket őrző épületeken és kúriákon, templomokon túl a megye első Kossuth-szobra, mely köré épült a főtér szoborcsoportja erdőbényei történelmi és tudományos hírességeiről (Szepsy Laczkó Máté, Lóránthfy Zsuzsanna udvari papja , az aszúbor felfedezője, Dombi Sámuel bábaorvos, az aszú gyógyító hatásának kutatója, II. Rákóczi Ferenc szobra és a kúriája, melyben a szeretetotthon működik.)

Az üdülési adottságok legfőbb alapjai a térség páratlanul szép természeti környezete. A település fekvése, kellemes környezete megnyugtató kiegyenlítő klímája, jó levegője önmagában is elegendő ahhoz, hogy állandó üdülőket vonzzon.

Mindemellett megemlítendő a község történelmi múltja. Szerves része a világhírű történelmi borvidéknek. Számtalan műemlék, történelmi emlék is látogatókat vonz. Erdőbénye kelterületén legjelentősebb üdülési létesítmény az ún. Erzsébet fürdő, ma honvédségi üdülő.

Hotel, panzió és 3 db vadászház is található a térségben; két épület a külterületen, egy a belterületen, amely jelenleg szintén üdültetési funkciót lát el. A Mély-patak mellett táborozási lehetőség van, a területen viszont kiépített szociális helyiség nincs. A kül- és belterületen több ifjúsági tábor is működik. A községnél indul a piros turistajelzés. Közkedvelt kirándulóhely a Ligettető területe.

A település belterülete, illetve a Szegilongi forgalmi út mellett egy felhagyott bánya, illetve bányató található. A Magitai-tónak legendája van, amelyben jelenleg nincs víz.

 

Booking.com