Nevezetességek

Nevezetességek (1)
Nevezetességek adatai:
cím:
Nevezetességek
Délegyháza
Leírás

A Piróth kastély


A Kölcsey Művelődési Ház épülete Piróth István földbirtokos volt kúriájában kapott elhelyezést. Pontos adataink nincsenek, a volt tulajdonos unkája szerint az épületet a századfordulón kezdték építeni. Ezt a helybeliek is megerősítik, szerintük a "Kastély"

1901-1921-ig épült. A befejezés évét a tetőn 1982-ig meglévő vaszászló jelezte. Tulajdonosa az államosítás után Délegyháza község lett. Volt tulajdonosai elköltöztek.
Az épület az első időkben a II. világháború után közvetlenül több család lakása volt. Az épület balszárnyán külön bejárattal először ÁFÉSZ nyitott üzletet. Utána Posta hivatal lett, mai napig is. Helyet kapott itt óvoda, később egy, majd két helyiséget iskolai tantermi célra használtak. Az 1950-es évektől itt kapott helyet a községi tanács hivatala.
A kialakított nagyteremben mozielőadásokat tartottak, ez adott helyet a községben folyó művelődési és közösségi tevékenységnek.

További nevezeteségek

Vadkörtefa

 

 


Védett fasor
Fekete fenyők
Nyugati tujafa
Kőkereszt

Műemlékek

Az Önkormányzat képviselő-testülete a 9/1999. (X.22.)számú önkormányzati rendeletével megállapította a helyi építészeti és természetvédelmi értékeinket.

Helyi egyedi védelemben részesített építmény a Piróth kastély (Délegyháza, Szabadság tér 1-2).
Helyi egyedi védelemben részesített építmény a Sárossy család kőkeresztje (Délegyháza, köztemető)
Helyi egyedi védelemben részesített érték a Fasor (Délegyháza, Szabadság tér), a Nyugati tujafa (Délegyháza, Szabadság tér), a Görgey-féle fekete fenyők (Délegyháza, Tsz. telep), a Kristóffy-féle fekete fenyők (Délegyháza, Tsz. telep).

Országos védettséget élvez a több-száz éves, ma is álló vadkörtefa, amely a Délegyháza Tsz. telepen található.

 

Booking.com