Kútbarlang

Kútbarlang adatai:
cím:
Kútbarlang
Cserszegtomaj
típus:
barlang
Leírás

A barlangot a temető szélén 1930-ban kútásáskor fedezték fel. A további feltárás azonban csak 1965/66-ban kezdődött, amikor a barlang megismert szakasza mintegy 800 m lett. A kutatások 1980-tól folytatódtak.

A barlang, kialakulását tekintve egyedülálló földalatti labirintusrendszer. A valamikori dolomitfelszín és az idők folyamán a Pannon tó üledékéből 50 m vastagságban rárakódott homokkő határán alakult ki az itt feltört őshévíz oldó hatására. A kútbarlang hévízes eredetét bizonyítják a meleg vizes eredetű ásványképződések, a gipsz-, az aragonit-, és a limonitképződmények.

A barlang egyetlen bejárata a jelenleg már száraz kút oldalában nyílik, 52 m mélységben. A 120 cm átmérőjű kútban a fel- és lejárás beépített vaslétrán lehetséges, kötélbiztosítással. A kútbarlang vízszintes vagy enyhén lejtő járatokból áll, amelyek kelet-nyugati és észak-déli irányú hasadások mentén keletkeztek. A járatok keresztezik egymást és igen bonyolult labirintusszerű rendszert alkotnak. A barlang feltárt hossza jelenleg 2400 m. Feltárása még folyik. A angyobb (2-4 m magas) termeket szűk és lapos folyosók kötik össze, amelyeknek átlagos magassága 50 cm. A barlang száraz, poros, képződményekben szegény, a nehezen megközelíthető helyeken azonban viszonylag nagy mennyiségű gyönyörű gipszkristály látható. A barlang megtekintése komoly fizikai felkészültséget igényel. A járatokban a szokásosnál jóval nagyobb a szén-dioxid-szint. Ez ugyan nem mérgező, de kellemetlen légszomjat okozhat.

A barlang engedélyezett kutatója a Budai XI. SE Acheron Barlangkutató Szakosztálya, kezelője a cserszegtomaji Labirint Barlangkutató Klub. A barlang fokozottan védett természeti kincs, ezért le van zárva, megtekintése csak a valamelyik csoporttal történt előzetes megbeszélés alapján lehetséges.

Booking.com