Római katolikus templom

Római katolikus templom adatai:
cím:
Római katolikus templom
Alsópáhok
típus:
templom
Leírás

Az alsópáhoki barokk templom a falu akkori északi szélén, a Kátyán-hegy keleti lábánál épült. Azóta a közút mellett hosszan elnyúló falu soros települése észak felé jóval túlnőtte régi kiterjedését.

A templom szentélye nyugat, sudár tornya kelet felé néz. Sekrestyéje a déli oldalon áll. A templom homlokzat előtti tornyán hegyes sisak, homlokzatán két üres szoborfülke, a homlokzat felső részének szélein kővázák láthatók. A templom hajója három boltszakaszos, szentélye keskenyebb. Orgonakarzatát két pillér tartja. Mennyezete ornamentális festéssel díszített. A főoltár téglaépítmény, a felső része fából készült, barokk stílusban.
Az apszisban oltárkép helyett egy nagyobb feszület áll. Oldalt a fából készített szószéken a négy evangélista szobra látható.
A Szent Kereszt felmagasztalására (szept. 14.) felszentelt plébániatemplomot Koller Ignác veszprémi püspök kezdte építtetni 1770-ben. Tervének befejezésében a halál megakadályozta. Az építkezést a királyi kamara folytatta, majd az új veszprémi püspök Bajzáth József fejezte be 1778-ban. A templom tornyába a harangot a közelben akkor még álló Margit templomból hozták át. A püspök a meglévő mellé még két nagyobb harangot öntetett Budán, 1785-ben és 1786-ban.

A tervek szerint a barokk templom mögötti domboldalon 1993-tól nagy építkezések kezdődnek. Itt alakítják ki a Kolping szervezetek első kelet-európai üdülőközpontját.

Az Adolf Kolping, a múlt században élt pap tanításai nyomán elindult mozgalomban több évtized után újra képviselteti magát Magyarország. A Nyugat-Európában nagy hagyományokkal rendelkező mozgalom olyan családok szervezésére irányul, amelyeket elsősorban a hitből és munkából fakadó kapcsolat tart össze. A Föld 38 országában működő, több mint 300 Kolping-ház főleg a sokgyermekesek és kisjövedelműek részére teremt pihenést, korszerű és olcsó üdültetési lehetőséget.

Adolf Kolping (1813-1865) a Köln melletti Kerpenben született. Cipészmesterséget tanult, azután lépett a papi pályára. Kolping azon munkálkodott, hogy felkarolja a veszélyeztetett, nehéz viszonyok között élő családokat. Felismerte, hogy az emberi problémák orvoslására a stabil család, a biztos szülői háttér a legjobb nevelőiskola. Törekvése számos követőre talált. Százával alakultak a világon az ún. Kolping családok. Ô alapította 1845-ben Németországban az első Katolikus legényegyesületet. Az első magyar legényegylet is hatására alakult 1856-ban (Szabóky Adolf piarista tanár szervezte), amely mozgalommá bővülve 1945-ig virágzott hazánkban.

A kölni központú Nemzetközi Kolping Szövetség az Euro-Village (Brüsszel) szervezetével több lehetőség megvizsgálása után 1991-ben úgy döntött, hogy Közép-Európában első üdülőbázisát Alsópáhokon hozza létre. 1992. április 24-én jött létre a Magyar Kolping Alapítvány. Az üdülőközpont létrehozásáraa 6,5 ha-os területet az alsópáhoki önkormányzat és a veszprémi püspökség hozzájárulásával a helyi egyházközség ajánlotta fel. Az 1993-ban kezdődött építkezés során kialakított komplexum fontos része a közel 200 éves plébániaépület. Az iskola és a templom mögötti domboldalon felépítendő üdülőközpont a földszintes apartmanokban egy időben 40 család (200 fő) üdülésére, pihenésére szolgál panziós, félpanziós, illetve önellátási lehetőséggel. A kikapcsolódást a sportpályák, a tornaterem, a közösségi épületek biztosítják. A páhoki üdülőbázis - a Kolping-lánc tagjaként - a magyar családok külföldön való üdültetésére is lehetőséget nyújt. A Nemzetközi Kolping Szövetség az üdülőközpontot felépülése után követendő példaként kívánja állítani a kelet-európai országok elé.

Booking.com