Budapest, Eger és Gyula a legnépszerűbb hazai városok

A Turizmusonline adatai szerint a főváros után Eger és Gyula a legnépszerűbb városok a hazai belföldi turizmusban.

Dinamikusan nő a belföldi turizmus

A válságot követően az elmúlt években töretlenül fejlődik a hazai turizmus. 2015-ben mintegy tíz százalékos növekedést tudott elérni, és az idei évre is 5-10 százalék körüli bővülést várnak a szakértők.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a főszezon most tetőzött, az egész évre vetítve augusztus 20-a környéke a legnépszerűbb, és nem csak a kiemelt üdülőhelyeken. A tapasztalatok szerint a kisebb üdülőhelyek, borvidékek is szépen profitálnak az ünnepi időszakból.

Az idei évben már alig lehet szabad szálláshelyet találni, és míg a korábbi években jellemző volt a last minute akciózás, ez az idei évben szinte teljesen elmaradt, a szálláshelyek közel 100 százalékos kihasználtságot mutatnak.

Az éves szinten 5%-os növekedés azt jelenti, hogy nagyjából százezerrel több vendégéjszakát töltenek a magyarok a hazai szálláshelyeken. A vendéglátók egyöntetű véleménye szerint az idei évben már kézzelfogható a hazai vásárlóerő bővülése is.

Pozitív folyamat az is, hogy a forgalom növekedését elsősorban a hazai kereslet hajtja. Bár a külföldiek által itt töltött vendégéjszakák száma is növekszik, azonban a hazai vendégek száma lényegesen erősebb növekedést mutat.

Egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány a turizmusban Miközben a hazai turizmus növekedése örvendetes adat, egyre komolyabb problémát jelent az ágazatnak a munkaerőhiány. Különösen igaz ez az ország nyugati felére, ahol a jól képzett szakemberek tömegesen kelnek útra és mennek külföldre dolgozni. Egy ausztriai munkaadó ugyanis lényegesen több bért tud fizetni munkavállalójának.

Különösen jelentős a munkaerőhiány szakácsokból, pincérekből, de sok helyen már a takarítószemélyzetre is vadásznia kell a szálláshelyeknek.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége szerint a turizmusban dolgozók bére a hazai átlagdolgozók bérének 60-70%-a. Ez magyarázza a nagy fluktuációt, és a növekvő kivándorlást. Bár az elmúlt évben már a hazai bérek is erőteljesen emelkedtek ebben az ágazatban, azonban ez még messze elmarad a külföldön megkereshető bérektől.

A bérek emelése mellett megoldás lehetne még a turisztikai képzések támogatása. A turizmusért felelős államtitkár, Ruszinkó Ádám szerint a problémát felismerték és folyamatban az az OKJ képzés átalakítása is a szakmai szervezetekkel történt egyeztetések alapján.

A szektorban 400 ezer ember dolgozik évente, de a főszezonban a félmilliót is elérheti a munkavállalók száma. Az ágazat a hazai GDP 9 százalékát adja, így a problémák kezelése nemzetgazdasági szempontból is kiemelten fontos.