Az európai civilizáció bölcsőjének mesés világa – Görögország

A szárazföldi területei, valamint szigetei révén szinte kimeríthetetlen természeti és kulturális látnivalókkal megáldott Görögország korosztálytól függetlenül ígér felhőtlen kikapcsolódást minden ide látogatónak. Néhány hetes nyaralásunkra készülve – tervezzünk bár Görögország valamely páratlan környezeti szépséggel megáldott szigetén napozással egybekötött tengeri fürdőzést, a térség évezredes tradicionalitásában való „elmélyüléssel” kiegészített városnézést, vagy éjszakai kikapcsolódást – biztosak lehetünk abban, hogy Görögország Európa egyik legforgalmasabb turistaközpontjaként mindenkinek nyújt valami feledhetetlen emléket.

Görögország látnivalói és nevezetességei
Athéntól Monemvasiáig...

Görögországi utazásunk során az ország fővárosaként önmagában már Athén is „önként” kínálja magát. Az útikönyvek szerint első görögországi látogatásunk alatt érdemes a nagy múltú ország felfedezését Athénnel kezdenünk, hiszen Athénból komp használata segítségével könnyedén lehetőségünk van néhány görög sziget felfedezésére is. Athén ókori épületei és romjai – köztük is elsőként talán az Akropolisz sziklája, mely egyben a város legmagasabb pontja is – tízezres nagységrendben vonzza évente a turisták tömegeit. Nemkülönben a csaknem huszonnégy bizánci kolostort magába foglaló Meteorák thesszáliai Pindosz-hegységben találhatószent helyei, amelyek közül ötöt még mindig használnak a keresztény szerzetesek. Görögország különböző korokban megnyilvánuló vallási komplexumait szemügyre véve ugyancsak felhőtlen látványt ígérnek a híres ókori Delphoi jósda Athéntól csaknem kétszáz kilométerre található maradványai. Nem kizárólag az aktív sportolók számára lehet érdekes a Kronosz-hegység erdővel borított lankáinak tövében fekvő – egyébiránt Héra Istenség kultuszhelyeként is közismert – Olümpia, azaz az ókori olimpiai játékok egykori színhelye. Spárta mellett a görög törénelem iránt érdeklődőket az év minden napján várja a perzsák elleni csaták legjelentősebb helyszíne, a híres Thermopülai-szoros, amely Athéntól mintegy kétszáz kilométerre található északi irányban. Az itt működő múzeum mellett napjainkban is igénybe vehető gyógyfürdő működik. Görögország középkori históriájáról árulkodik a Monemvasia fallal körülvett városa, ahol nem kizárólag a görög tradicionális vidéki élet épületeit csodálhatjuk meg, hanem az Agia Sophia templomból páratlan kilátás nyílik a környező területekre is.

Az Égei-tenger szigetvilága és tengerparti szakaszai

Az útikönyvek és turista beszámolók egyöntetű véleménye szerint az Égei-tengeri görög szigetvilág egymástól meglehetősen távol eső – így egyetlen utazás alkalmával teljesen szinte megismerhetetlen – színterei sajátos arculattal rendelkeznek, hiszen az évezredek során a legkülönbözőbb expanzív törekvések és hatalmak kulturális hagyatéka „rakódott le” a térségben. Nincs olyan sziget – és itt a teljesség igénye nélkül elég csupán Rhodosz, Karpathosz, Leszbosz, Szamosz, Thászosz Híosz, vagy éppen Ikara nevét említenünk – ahol ne fedezhetnénk fel a velencei, török, genovai római perzsa kulturális hatás valamelyikének nyomait. Az Égei-tengeri görög szigetvilág páratlanul sokszínű miliője – a görög szárazföld megannyi nevezetességét nem is számítva – már önmagában is mindenben ki tudja elégíteni a felhőtlen tengerparti kikapcsolódásra vágyó utazók igényeit. Legyen szó a görög szárazföldről, vagy az Égei-tengeri szigetvilág valamely szigetéről a financiálitás és megközelíthetőség szempontjából – utazzunk bár autóbusszal, személygépkocsival, vagy éppen valamely légitársaság Budapestről induló járatával – igen kedvező körülmények között felkereshető Görögország mesés vidékei korosztálytól függetlenül ígérnek felhőtlen kikapcsolódást.