Zalahaláp

Zalahaláp adatai:
telefon körzetszám:
87
lakosság:
1261 fő
terület:
2413 km2
Leírás


Község.
Megye: Veszprém megye.
Közép-Dunántúl régió.
Tapolcai kistérség.
Lakosok száma: 1261.
Lakások száma: 396.
Terület: 2413 hektár.
Telefon körzetszám: 87.
Irányítószám: 8308.

Zalahaláp község Veszprém megyében, a Tapolcai kistérségben.

Fekvése

Magyarországon a Dunántúl egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencét körülvevő tanúhegyek északi részén, a Haláp-hegy lábánál helyezkedik el.

Nevének eredete

Nevét egyik korábbi tulajdonosáról, a Halápi családról kapta.

Leírás

A települést a Dunántúl egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencét körülvevő tanúhegyek északi részén, a Haláp-hegy lábánál találjuk. A Tapolcától 5 km-re fekvő község létezéséről már egy 1243-ban kelt írásos feljegyzés is tanúskodik. Nevét egyik korábbi tulajdonosáról, a Halápi családról kapta, akik 3 kastélyt építettek. Egyiket a faluban, a másik kettőt Ódörögdön és Újdörögdön. Ódörögdön fürdésre alkalmas tó is található.

A település barokk stílusú római katolikus temploma 1770-ben épült. Oltárfreskóját a neves osztrák festő, Franz Anton Maulbertsch festette. A falu utcái mentén és a hegyben is gyönyörű kőkereszteket talál az idelátogató, a központban fekvő egyhektáros természetvédelmi parkban pedig egy 200 éves mammutfenyőt csodálhat meg.

A Halápi Hímzés szép hagyománya mellett a szőlőtermesztésnek is nagy múltja van a környező lankákon. Az Európai Uniós Parkban a csatlakozás alkalmából minden év május elsején EU-s napi rendezvényt tart az Önkormányzat Képviselőtestülete.A minden évben megrendezésre kerülő Hegyi búcsút június hó második hétvégéjén, a falunapot augusztus második szombatján, a búcsút – szeptemberben – Máté névnap utáni első vasárnap tartják.

Zalahaláp évről évre új létesítményekkel gazdagodik, melyek közül kiemelkedik az Ipari Park, valamint a Teleház. A helyi iskola nyaranta szállást biztosít diákcsoportok számára.

Iskola

Településünkön 1853 óta működik iskola. 1946-tól ide járnak a vonzáskörzethez tartozó kistelepülések általános iskolásai is. Az új iskola 1961-ben készült el, melynek felújítására 2000-ben került sor. Az épület elegáns külsőt s új tetőszerkezetet kapott, felújították a vízvezeték-rendszert, korszerűsítették az elektromos berendezéseket, új tantermeket rendeztek be. Ma az épületben 9 helyiségben folyik a kabinet-rendszerű oktatás. Korszerűsítették a nagyméretű udvaron lévő szabadtéri sportpályát. A Települési Önkormányzat 2004-ben felújíttatta a Művelődési Házat is, ahol a téli időszakban megfelelő körülmények között folyhat a sport-oktatás. Itt kapnak helyet az iskola rendszeres képzőművészeti tárlatai, az egyéb kulturális programok, valamint a különböző iskolai és falusi szintű rendezvények. Itt működik a kosárfonó szakkör is, amely nagy népszerűségnek örvend. Iskolánk a képzőművészet terén immár sok-sok éve aratja az országos és nemzetközi babérokat, számtalan díjjal öregbítve határokon túlnyúló hírnevünket. Ezért is döntött úgy az önkormányzat és az iskolavezetés, hogy 1996-ban egy olyan kiemelkedő festő-óriás nevét vesszük fel, mint Csontváry Kosztka Tivadar. Nemcsak a névadó ünnepséget tettük emlékezetessé- tíz évvel ezelőtt-, hanem azóta is kétévente rendezünk "Csontváry-napot", amelyre meghívjuk a környék több iskoláját s ahol nívós gála-műsorokkal emlékezünk névadónkra. 2003-ban- Csontváry születésének 150., jubileumi emlékműsorára meghívtuk az ország másik "csontvárysait" is, mert mint kiderült, hazánkban összesen két ilyen nevű iskola üzemel. A nagyszabású gálát Zongor Gábor, a TÖOSZ országos főtitkára nyitotta meg, a látványos tanár-diák tárlatot pedig Márta István, a Budapesti Új-színház igazgatója, a Kapolcsi Művészeti Napok fővédnöke. 2004-ben pedig iskolánk kapott örömteli meghívást a "pesti csontvárysoktól", ahol egy busznyi gyermekkel egész napos rendezvényen vehettünk részt, a 8. osztályosok pedig kimagasló sikerű gála-műsort adtak névadónk tiszteletére.

Nevezetességei

  • Római katolikus templom
  • 200 éves mamutfenyő

Elérhetőség

Polgármesteri Hivatal:Cím: 8308 Zalahaláp , Petőfi tér 4.Email: zalahalap@axelero.huTel: (87) 510-595, (87) 510-645 T/F: (87) 413-233

Külső hivatkozások

<!--* Zalahaláp Önkormányzatának honlapja<!--* Zalahaláp a Vendégvárón--> Zalahaláp az Iránymagyarországon