Várpalota

Művelődési Ház Pusztalpalota 1 Pusztalpalota 2 Thuri-Freskó Thuri Vár 1 Thury vár Zsinagóga Zichy Kastély
Várpalota adatai:
telefon körzetszám:
88
lakosság:
20927 fő
terület:
7726 km2
Leírás


Város.
Megye: Veszprém megye.
Közép-Dunántúl régió.
Várpalotai kistérség.
Lakosok száma: 20927.
Lakások száma: 8466.
Terület: 7726 hektár.
Telefon körzetszám: 88.
Irányítószám: 8100.

Vonzerőleltár – Várpalota

 

 

Kiemelt látnivalóink

 

Thury vár

Várpalota jelképe és kiemelkedő nevezetessége a városközpontban elhelyezkedő vár, amely Thury Györgyről, leghíresebb várvédőjéről kapta a nevét.

A vár kalandos története Mátyás király idejére nyúlik vissza, és leginkább a török kori végvári harcokhoz kapcsolódik. A vár ura, Újlaki Miklós volt, Mátyás házasságon kívül született gyermekének, Corvin Jánosnak a keresztapja. Hunyadi Mátyás Újlakit kérte meg arra, hogy a nápolyi király lányát, Aragóniai Beatrix hercegnőt fényes kísérettel hozza el Magyarországra. 1476. december 11-én Beatrix a várpalotai várban készült fel a másnapi királynői koronázásra, amelyet Fehérváron tartottak. .

Mátyás halála után Újlaki Miklós fia, Lőrinc erős hadsereget szervezett, hogy Corvin Jánost a trónra segítse, de Beatrix ezt nem nézte jó szemmel. Ebben az időben Ulászló koronázásának megakadályozása végett a budai várból Palota várába hozták át a magyar koronát, a koronázási jelvényekkel együtt. Megtartani nem tudták a koronaékszereket, mert Beatrix a Fekete Sereget küldte a korona visszaszerzésére.

1526 utáni korszakban Móré László rablólovag birtokában volt a vár, akit 1533-ban, a kettős királyság idején űztek ki Palotáról.

Később végvárrá építették át Palota várát, amely 50 éven át védte falait a török támadásokkal szemben. Thuri alatt élte át az épület a legnagyobb ostromát. 1566-ban Arszlán budai basa támadta nyolcezer emberrel, de Thuri megvédte várát a törökök ellen. 1580-ban a vár leégett, majd Pálffy Tamás várkapitány helyreállította. 1687-ig a vár hol magyar, hol török kézen volt.  E kort követően a várat  átépítették és kialakult mostani formája.

Az ásatások során egyedülálló középkori falképek kerültek elő, amelyek azért különlegesek, mert nem egyházi eseményt ábrázolnak.

 A Thuri- vár a nemzeti örökség része.

A vár bejáratánál helytörténeti kőtár található, a város római kori, középkori és későbbi eredetű kőleletivel.

Nyitva tartás: április 1. és október 31. között hétfő kivételével minden nap 11:00-tól 17:00-ig.

 

 

Pusztapalota (Bátorkő vára)

Thury- vártól nemzetközi turistajelzés vezet a Várvölgyön át Bátorkő váráig, amely a Fajdas hegységben egy sziklabércen emelkedik. Ez az egykori Pusztapalota romjai (más néven Bátorkő vára), amelyet vadászatai alkalmával Mátyás király gyakran látogatta. A Bakony rengetegének egyik legszebb pontján épült a XIV. század elején ez a kis fellegvár, melyről említést tett Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Krúdy Gyula és Petőfi Sándor is műveikben. Az utolsó adat szerint 1559-től elhagyatott hely. Háromemeletes toronynak és nem várnak építették, erről árulkodik a ma is látható 15m magas falmaradvány. Csak délnyugat felől volt megközelíthető felvonóhíd segítségével, mely mára már nem látható. Ma egyike a Bakony középkori emlékeinek. A vár egész évben látogatható. 

 

 

Zichy-kastély

A kastélydombon álló gróf Zichy- kastélyt 1722-ben kezdte építtetni a Várpalotán élő egyik Zichy család. A város uralkodó pontján álló épület 1860-ban leégett, melyet akkor a művészetpártoló földesúr, Waldstein János birtokolt, aki a kastélyt újjáépíttette. Waldstein János Széchenyi István legközelebbi baráti körébe tartozott, felesége Zichy Terézia révén került a birtokába. A kastély újjáépítésének terveit Ybl Miklóssal készíttette.

A földszinti szépen felújított hall eredetileg kápolna volt, majd a világháborúk ideje alatt garázsnak használták. Az emeleti könyvtár gyönyörű fa polcai és különleges fa burkolatai máig láthatók, könyvei 1913-ban megsemmisültek. A könyvtárterem mennyezetén látható mitológiai korokat idéző freskóival ma is kulturális rendezvények rendszeres otthona. Az épület homlokzati attikái között a Waldstein – Zichy címer látható, a felirat szerint 1876-ban készült. 

Ma az épület a Trianon Múzeumnak ad otthont, amely a Kárpát- medence természeti, történeti, kulturális értékeit, a XX. századi békeszerződés népességi, gazdasági előzményeit mutatja be. A kiállítás foglalkozik a trianoni békeszerződés, a bécsi döntések és a párizsi békeszerződés történetével, következményeivel.

Nyitva tartás: április 1. és október 31. között: kedd-csütörtök:10:30-16:00, péntek-vasárnap: 10:30-17:00, hétfő szünnap.

 

 

Zsinagóga

A helyi zsidó hitközség 1834-ben kezdte meg építtetését, 1840-re készült el. Az épület erős rokonságot mutat az óbudai régi zsinagógával s rajtuk kívül Magyarországon klasszicista stílusban nem is építettek zsinagógát. Ma a Nagy Gyula Galéria nevet viseli. Az épületben gyakorta tartanak időszakos kiállításokat (festmény, fotó, kerámia, stb.), konferenciákat, fogadásokat és rendezvényeket.

 

 

 

Túrázás

Városunk páratlan földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően természeti kincsekben gazdag túraútvonalak megtételére invitáljuk. Fedezze fel a táj szépségeit, a dombok és völgyek harmóniáját!

Túrázni hívjuk a Keleti-Bakony hatalmas erdeibe,csodálatos szurdokvölgyeibe, vízeséseihez.

Csatlakozzon túráinkhoz!

Egyeztetést követően egyénileg is lehetőség van túravezetővel kísért természetjárásra.

 

Zöld jelzés: Thury-vár -Szent István út- temető -Inotai lakótelep -Baglyas-hegy

A túra hossza kb.8km, ideje 2,5 óra

 

Kék kereszt jelzés: Várpalota vasútállomás-Kossuth utca -Thury-vár -Rózsakút utca -Királyszállás -Hétházpuszta

A túra hossza kb.11 km, ideje 3,5 óra

 

Piros jelzés: Thury-vár -Mátyás király utca -Vár-völgy -Bátorkő vára -Márkus szekrénye -Szúnyog-völgy -Köveskút- Malompatak-völgye -Eplény vasútállomás

A túra hossza kb. 26km, ideje 8 óra

 

Sárga jelzés: Thury-vár -Szent Imre út -Veszprémi út -Muskátli utca -Homokbánya -Szélhelyi tó -Cseri erdő -Pétfürdő-Péti dombok -római gát -ösküi kerektemplom

Az útvonal hossza kb. 11 km, ideje 3 óra

 

Közép-dunántúli Piros Túra:

Eplény vasútállomás -sípálya -Köves-kút  -Alsópere -Szúnyog-völgy -Mórocz- tető

( A kilátópontra piros háromszög jelzés vezet fel. Keletre Székesfehérvár, nyugatra Veszprém, és tiszta időben a Balaton keleti medencéje látható)- Öreg-Futóné -Márkus szekrénye -Vár-völgy -Bátorkő -Várpalota

Az útvonal hossza: 28 km

 

Kerékpározás

Élményekben gazdag, kalandokkal teli pihenésre számíthat, aki a Keleti-Bakony térségét választja kerékpáros túráihoz. Várpalotán és térségében különböző nehézségű, és változatos talajú terepen próbálhatja ki tudását és felkészültségét.

 

Ajánlatunk segítségével bebarangolhatja a vidéket kétkeréken. A résztvevőket fáradtságukért a természet páratlan szépsége kárpótolja.

 

Kapcsolódjon ki, és töltődjön fel a családi kerékpártúrákon, amelyekre a baráti légkör és a családi hangulat a jellemző. Az aktív kerekezők is igazi kihívás részesei lehetnek. Mountainbike teljesítménytúra és maraton verseny, bikejöring és canicross versenyek várják a kihívásokat, változatosságot kedvelő biciklistákat.

 

 

Javasolt útvonalak:

Várpalota  -Berhida  -Peremarton - Balatonfűzfő -Balatonkenese -Balatonakarattya

 

Várpalota -Berhida -Peremarton -B.fűzfő -B.almádi -Veszprém

B.füred -Csopak -Alsóörs -B.almádi -B.fűzfő -B.kenese -Papkeszi -Berhida -Pétfürdő -Várpalota -Tés

 

 

Lovaglás

Lóháton egy egészen másik világ nyílik meg az ember előtt, különleges kapcsolatba kerülhet a természettel, amelyre ritkán adódik alkalom.

Várpalota földrajzi adottságai kedvezőek a tereplovaglásra, de lovardánk szolgáltatásai között megtalálható a futószáras lovasoktatás is. Képzett lovasterapeuta szakember segítségével terápiás lovaglásra is van lehetőség.

Egész évben alkalom nyílik lovas csillagtúráinkon való részvételre, amely közben zavartalanul élvezhető a természet szépsége.

 

Várjuk azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik kezdőként szeretnének megtanulni lovagolni, de a tapasztaltabb lovasoknak is tartalmas kikapcsolódást tudunk nyújtani.

Kapcsolattartó: Csikósné Siperi Irén  Tel.: (70) 312-65-33

 

 

 

Betekintés a méhek rejtelmes világába

Mézkóstolással egybekötött méhészeti látogatásra invitáljuk családjával. Ismerje meg a méhek titokzatos világát és a méz készülésének folyamatát. Lehetőséget nyújtunk betekinteni a méhészeti eszközök használatába, a méheket pedig közvetlen közelről láthatja. A méhkirálynő megkeresése igazán különleges élmény. Kaptárbontáskor a méhek, a virágpor és a lépesméz is megtekinthetők, de a méhviasz és a propolisz is megtalálható nálunk. A mézpörgetés a program elengedhetetlen része.

 

A növények nektárjából nyert mézek nemcsak nagyon ízletesek, de egészségünket is támogatják. A 6 féle (akác, vegyes, hárs, repce, napraforgó és zsálya) méz kóstolását követően vásárlási lehetőséget is nyújtunk, hogy otthonában tovább élvezhesse a természet  folyékony aranyának zamatát és jótékony hatásait.

Családokat és csoportokat is fogadunk. Látogatás májustól augusztusig. A programra előzetes időpont egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen:

 

Almsteier Imre

Telefon: (70) 334- 6749

 

 

 

Egyéb aktív turisztikai lehetőségek Várpalotán

-        nordic walking

-        lovaglás

-        horgászat

-        vadászat

-        mézkóstolás méhészetlátogatással

-        kézműves foglalkozások

-        íjászat

 

 

Kirándulási lehetőségek Várpalota környékén

 

10 kilométeres körzetben:

-        Bakony: Gaja-szurdok, Római-fürdő vízesés, Avar sánc, Csikling vár

-        Tés: szélmalmok, kovácsműhely, karsztbarlangok

-        Jásd: Szentkút-kápolna

-        Öskü: kerektemplom a XI. századból

-        Ősi: madármegfigyelés

-         

20 - 25 kilométeres körzetben:

-        Balaton: strandolás, vitorlázás, városlátogatások

-        Balatonfűzfő: téli-nyári bob pálya

-        Székesfehérvár, Veszprém

-        Zirc: arborétum, apátság, Bakonyi Természettudományi Múzeum, Reguly Antal könyvtár

 

 

Tematikus útvonalak

Vár - és kastélytúrák

A királyi régió szívében elhelyezkedő városunkból vár- és kastélytúrára hívjuk családjával.

Várpalotáról kiindulva a térség, a Bakony és a Vértes közeli, a történelemből is híres várait és kastélyait ajánljuk kulturális kikapcsolódásra úticéljának. Induljon a királyok nyomába!

 

Vártúra:

Várpalota - Veszprém - Csesznek - Csókakő - Székesfehérvár - Várpalota

 

Kastélytúra:

Várpalota - Mór - Fehérvárcsurgó - Seregélyes - Nádasladány – Várpalota

 

 

Római kori emlékek nyomában

Várpalota (halomsírok) – Nemesvámos-Baláca (Római kori Villagazdaság és Romkert) – Tác (Gorsium)