Úri

Úri adatai:
lakosság:
2719 fő
terület:
2222 km2
Leírás


Község.
Megye: Pest megye.
Budapest-Közép-Dunavidék régió.
Monori kistérség.
Lakosok száma: 2719.
Lakások száma: 952.
Terület: 2222 hektár.
Irányítószám: 2244.

Úri község Pest megyében, a Monori kistérségben.

Fekvése

Budapesttől mintegy 40 km-re délkeletre fekszik, a Tápió kistérségben, a Gödöllői-dombság nyúlványainak végénél.

Felszíne dombos, a Gödöllő-Ceglédberceli, vagy más néven Monor-Irsai halomvidékéhez tartozik. Dombjai ÉNy-Dk irányúak. A Tápió völgyéből kiemelkedve a Mende és Sülysáp közötti határrészből 13 dombsor húzódik a község felé.A dombok széles hátán a csapadékvíz és a szél eróziós tevékenysége erősen meglátszik. Legmagasabb ponja a község határán a Messzelátón van, 228 méter. A templom küszöbének magassága 174 méter, a tenger szint felett. Ez megfelel a község átlagos magasságának is.A felszín Délkelet felé lejt,és a Nádasvölgyön 131 méter, a Nagyréten 130 méter. A község központja, főépületei és sok lakóháza a falun átfolyó patak két oldalán lévő szűk völgyben helyezkedik el. Ez a völgy a Szoros felett, a Pusztaszentistván-i határtól indul el, és DK-i irányban húzódik Tápióság és Káva határa között Pánd, ill. Tápióbicske felé. Ebben a völgyben helyezkedett el valamikor az ősfalu is. Sok épület és lakóház közvetlenül ehhez a völgyhöz kapcsolódó dombokra, domboldalakra épült.Megközelíthető: Budapest Keleti Pu. Szolnoki vonalán Sülysápig, onnan Volán bussszal. (Bp.-től kb.50perc)Közúton: Budapest határától a 31-s főúton (kb.25perc)

Története

A települést 1252-ben említik először oklevélben, Wri néven. A XIV.században a Csetneky család birtokolta. A török uralom alatt is lakott maradt. A XVIII. században a Koháry család birtoka lett, később a Tahy család tulajdonába került.

Nevezetességei

Plébániatemploma már 1673-ban fennállott. Ma a környék talán legszebb és legnagyobb római katolikus temploma. Védőszentje, Szent Imre szobra áll az oltár közepén. A településen több szobor is látható, így a templomkertben álló I. és II. világháborús emlékmű, az iskola melletti Nepomuki Szent János szobor, valamint a község védőszentjének, Szent Imrének szobra.

Külső hivatkozások

<!--* Úri Önkormányzatának honlapja-->