Tokaj

Tokaj (1) Tokaj (2) Tokaj (3) Tokaj (4)
Tokaj adatai:
telefon körzetszám:
47
lakosság:
4757 fő
terület:
2820 km2
Leírás


Város.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
Észak-Magyarország régió.
Tokaji kistérség.
Lakosok száma: 4757.
Lakások száma: 1681.
Terület: 2820 hektár.
Telefon körzetszám: 47.
Irányítószám: 3910.

Anonymus szerint Árpád ajándékként adta a földet vezérének, Tarcal vezérnek. Az első hiteles adat 1074-ből származik, amikor Géza herceg a Salamonnal vívott csata után a tokaji várba menekült, és itt kelt át a Tiszán. A tatár támadásnak áldozatul esett a tokaji vár, a település és a környező szőlők is.

Szinte valamennyi királyunk megfordult a városban Zsigmondtól Mátyásig. Szapolyai János ide hívta össze a rendeket a királyválasztás megbeszélésére 1526 októberében. Egy évre rá itt szenvedett vereséget Ferdinánd seregeitől. A csata után Salm generális felperzselte a települést, lefoglalta a bort, és elfoglalta a várat. Ettől kezdve mintegy 150 éven át szinte minden harci esemény, ami csak létezhetett az akkori Magyarországon, Tokajt is érintette. Megfordult benne a török, Bocskai hajdúi, Bethlen csapatai, Rákóczi kurucai, Basta és Caprara német és egyéb nemzetiségű zsoldosai. Innen indította 1697-ben felkelését a "parasztkirály" Tokaji Ferenc is. A szatmári béke után mint elkobzott Rákóczi-birtok a kincstárra szállt, és azé is maradt 1860-ig, amikor a község megváltotta magát.

A XIX. század végi filoxérajárvány itt is pusztított, ám Tokaj talpra állt, és azóta is egyik központja a hegyaljai borászatnak. A kistérségi központtá lett település kisvárosi hangulatát is megőrizte, vonzó idegenforgalmi célpont lett. Nemcsak természeti környezete lenyűgöző, de épíszetében is tükrözi az évszázados virágzó gazdagságot, az igényességet, az emberléptékű fejlődést. A Tokajban szobrokkal gazdagított, virágokkal és padokkal pihenésre csábító.

A virágzó, több évszázados szőlő és borkultúra, a páratlan természetföldrajzi környezet, a hangulatos és felújított kisváros egyre dinamikusabban vonzza Tokajba a túristákat.