Tök

Tök adatai:
telefon körzetszám:
23
lakosság:
1429 fő
terület:
2473 km2
Leírás


Község.
Megye: Pest megye.
Budapest-Közép-Dunavidék régió.
Pilisvörösvári kistérség.
Lakosok száma: 1429.
Lakások száma: 523.
Terület: 2473 hektár.
Telefon körzetszám: 23.
Irányítószám: 2073.

Tök község Pest megyében, a Pilisvörösvári kistérségben.

Fekvése

Pest megye Ny-i részén, a Zsámbéki-medencében, Zsámbék mellett található település.A 10-es és a 100-as út között fekszik, a Budakeszi útról is megközelíthető.Perbál 3 km, Tinnye 7 km, Piliscsaba 12 km, Biatorbágy 17,5 km, Mány 12 km, Bicske 14,5 km távolságra található.

Története

A település és környéke az itt talált leletek szerint már a római korban is lakott hely volt.A Tök melletti Rossz tónál még ma is látható az a kétlyukú rómaiak által épített híd, és az általuk duzzasztott tó gátmaradványai. Ezen a hídon haladt át a "Nagy út"-nak nevezett római út, melynek egyes szakaszain a kőburkolat még ma is látható.

Oklevélben először 1467-ben említették, a török kori adójegyzékekben. A török megszállást sikerült átvészelnie, lakossága teljes egészében református keresztény maradt. Lakóinak száma az utóbbi 200 évben alig változott.

Tök település szőlő- és borkultúrája évszázadok óta híres, a szőlőhegy öreg pincéi és pincesoraérdekes látnivaló ma is.

Nevezetességei

  • Református temploma barokk stílusban épült 1784-ben. A középkori alapokra épült templom sokszögalakú kőfallal körülkerített dombra épült, bejáratához mellvédes lépcsőn jutunk fel. Tornya 1802-ben a templom befejezése után épült, majd 1863-ban romantikus stílusban bővítették ki. Vörösmárvány úrasztala 1852-ben készült. 1740-ben készült diszes, kazettás famennyezetét lebontották és a budapesti Iparművészeti Múzeumba szállították.
  • A XII. századi román stílusú templomrom, a településtől K-re található. 5-6 méter magas romos falai állnak csak, valószínűleg a hajdani domokos templom maradványai.
  • A szőlőhegyi védett pincesoron 100-200 éves pincék, és bormúzeum található.

Külső hivatkozások