Szolnok

Szolnok (1) Szolnok (2)
Szolnok adatai:
telefon körzetszám:
56
lakosság:
75474 fő
terület:
18724 km2

Leírás


Megyei jogú város.
Megye: Jász-Nagykun-Szolnok megye.
Észak-Alföld régió.
Szolnoki kistérség.
Lakosok száma: 75474.
Lakások száma: 33080.
Terület: 18724 hektár.
Telefon körzetszám: 56.
Irányítószám: 5000.

 

Az Alföld szívében fekvő, a Tisza-Zagyva találkozásának emelkedő szögletében kialakult megyeszékhely 1975-ben ünnepelte alapításának 900. évfordulóját. Talán a vizek és a magaslat marasztalta itt évezredeken keresztül a különböző kultúrájú népeket. A város a XII. századtól a sókereskedelem és sóelosztás  egyik központjává vált.

A törökök elleni harcban stratégiai jelentősége természetesen vonta magára az ország figyelmét. A közlekedésben forradalmi áttörést hozott az 1835-ben megindult Tiszai gőzhajózás, majd 1847 szeptember 1-jén az ország második vasútvonalának a megnyitása. A vasút révén épült ki és fejlődött folyamatosan a város közlekedési ipara is.

A gyarapodásnak további lendületet adott, hogy 1876-tól az újonnan szervezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelye lett. A két világháború között a város fejlődése megtorpant. A második világháború idején Szolnokot tizenkétszer érte bombatámadás, melynek során a vasútállomás és környéke különösen, de más városrészek is súlyos károkat szenvedtek. Az 1950-es-60-as években túlméretezett ipari beruházásokra került sor. Hatalmas építkezés kezdődött meg, lakótelepek alakultak ki, s a környékről betelepülőkkel felduzzadt a város lakossága.

1990-ben, a demokratikus helyhatósági vákasztások eredményeként, Szolnokon is felállt az új önkormányzati képviselőtestület, mely 1990 november 13.-i döntése értelmében kérte a város jogállásának megváltoztatását, amit az országgyűlés jóváhagyott, s Szolnok Megyi Jogú Város lett.