Szarvas

Szarvas (1) Szarvas (2) Szarvas (3) Szarvas (4) Szarvas (5)
Szarvas adatai:
telefon körzetszám:
66
lakosság:
18077 fő
terület:
16157 km2

Leírás


Város.
Megye: Békés megye.
Dél-Alföld régió.
Szarvasi kistérség.
Lakosok száma: 18077.
Lakások száma: 7452.
Terület: 16157 hektár.
Telefon körzetszám: 66.
Irányítószám: 5540.

Szarvas Békés megye nyugati kapuja.

Magyarország ötödik legnagyobb állóvize a Körös egyik holtága mellett fekszik. Ez a 18.000 lakosú város a népi kulturális értékek megőrzése mellett nagy súlyt fektet a természeti kincsek eredeti állapotában való megóvására is, így a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága központja is itt található.

A város történelme a török hódoltság idejére nyúlik vissza, amikor kedvelt folyami átkelőhely volt. A XVIII. században gróf Harruckern János György és a betelepedett szlovák parasztok hoztak előremozdulást a településnek.

Azonban jelentős fejlődést csak a század végén mutathattak fel, amikor is egy evangélikus lelkész, Tessedik Sámuel reformokat vezettek be az alföldi szikes talaj megművelésére, a mezőgazdasági oktatás kiépítésére és a város utcáinak, intézményeinek tematikus elrendezésére.

Az általa építtetett iskolaépületben ma múzeumot üzemeltetnek, ahol a város történetét bemutató állandó kiállítás található. Ezen épület mellett áll - a szintén általa tervezett - Ótemplom.

Kiemelkedően fontos szerepet töltött be még a gróf Bolza család is. Az ő nevükhöz több kastély felépítése (amiből kettő ma is megtekinthető: az egyik a Körös partján áll, római és görög alkotások másaival a parkjában, a másik pedig az Anna-ligetben), valamint az Arborétum (ami jelenleg is látogatható) telepítése fűződik.

További látnivalók között az Erzsébet-liget szívében található Ruzicskay-emlékházat (a neves festőművész alkotóháza, kiállítóterme), a Szárazmalmot (aminek elnevezése onnan származik, hogy meghajtása nem vízzel, hanem lovakkal történt), a Szlovák Tájházat kell megemlíteni.

A horgászatot kedvelők hódolhatnak a szenvedélyüknek, hiszen jelentős mennyiségben akadhatnak horogra pontyok, süllők, de a szerencsésebbeknek esetleg még angolna vagy harcsa is.

Több vadásztársaság is tevékenykedik a városban. Elsősorban apróvadra (fácán, nyúl) vadászhatnak a vendégek, de nem túlságosan ritka vad az őz sem.

A Szarvasi Lovas Klub Egyesület 3 túraútvonalat jelölt ki a Nemzeti Park területén, így lovon vagy hintón ülve gyönyörködhetnek a kirándulók a természetvédelmi területek felbecsülhetetlen értékeiben.

Ha valaki a víz szerelmese, akkor a Katalin II sétahajóval vízi túrát tehet a holtágon, és a látnivalókat onnan nézheti meg a kapitány által elmondott érdekes történetekkel színesítve, igénybe veheti a vízparton létesített strandokat, és bérelhet kenukat, kajakokat, csónakokat is.

Szarvas bővelkedik kulturális, hagyományőrző és sportrendezvényekben is, amelyekben rendszerint az egész régió részt vesz, korosztálytól függetlenül. Az állandó rendezvények júniustól szeptemberig tartanak: Elsőként az Gyermek Néptáncosok Országos Szólótáncfesztiválja kerül megrendezésre (kétévente), majd az Amatőr Fogathajtó Bajnokság és Lovas Találkozó, melyet a Nemzetközi Pásztortalálkozó és Dudásfesztivál követ, ahol lehetőség nyílik a pásztorok életének, kellékeinek, művészetének, zenéjének megismerésére. Az Aratóünnep, az Amatőr Maratoni Kenuverseny és a Testvérvárosok Találkozója után a Szilvanap zárja a rendezvénysort, ahol nagyanyáink receptje alapján elkészített szilvás ételekből kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, valamint az eme nemes gyümölcsből készült nedűből, a pálinkából.