Rudabánya

Rudabánya adatai:
telefon körzetszám:
48
lakosság:
2781 fő
terület:
1646 km2
Leírás


Nagyközség.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
Észak-Magyarország régió.
Kazincbarcikai kistérség.
Lakosok száma: 2781.
Lakások száma: 1164.
Terület: 1646 hektár.
Telefon körzetszám: 48.
Irányítószám: 3733.

Rudabánya nagyközség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Kazincbarcikai kistérségben.

Fekvése

Kazincbarcikától északnyugatra fekszik. Rendszeres autóbuszjárat köti össze Kazincbarcikával és Szendrővel.

Története

  • Egykor híres volt bányászatáról: az egykori aranybányán és az ezüstbányán túl itt működött Magyarorország egyik legnagyobb vasércbányája, (1986-ig). amikor gazdaságtalanság miatt a bányát bezárták. A bányaüzem épületeit más ipari termék előállítására hasznosítják.

Nevezetességei

  • Itt taláták meg a 12 millió éves emberszabású majom, a Dryopithecus brancoi (korábban Rudapithecus) maradványait.
  • Református tempolm (gótikus, 14. század)
  • Bányászati múzeum (2006-ban átépítették, fejlesztették. 2006. szeptemberétől Borsod-Abaúj-Zemplén megye bányászattörténeti múzeuma

Gazdasági élete

Rudabányán dolgozzák fel a közeli Alsótelekesen kitermelt gipszet.A település saját maga oldja meg a kábeltelevízió-szolgáltatást.

Közekedés

Rudabánya egyaránt megközelíthető vasúttal és autóbusszal. A vonat naponta ötször közlekedik. Rendszeres autóbuszjárat indul a közeli Szendrőbe, Kazincbarcikára.

Oktatás, művelődés

  • Rudabányán egy általános iskola (Gvadányi József Általános Iskola) és óvoda van.
  • Ezenkívül van könyvtár, teleház, kultúrház.

Híres emberek

  • Itt született 1725. október 16-án Gvadányi József gróf, generális, író. A településen utcát, az általános iskolát, művelődési házat neveztek el róla. Szobra a református templom előtti téren található.

Hitvilág

A településen egy református és egy római katolikus templom található. A település lakosságának nagy része római katolikus vallású, igaz, jelentős számban élnek itt reformátusok is. Rudabányán található még egy evangélikus templom is.

Sport

A település hivatalos sportegyesülete a Bányász SE. A településen 7 salakos teniszpálya található, melyhez öltözőépület és klubház is tartozik. A teniszcsapat az országos bajnokság III. osztályában szerepel. Ezenkívül Rudabánya még rendelkezik egy szintén salakos labdarúgó-pályával. A futballcsapat a körzeti (megyei III.) bajnokságban szerepel.

Külső hivatkozások