Pilisszentiván

Pilisszentiván adatai:
telefon körzetszám:
26
lakosság:
4217 fő
terület:
812 km2
Leírás


Község.
Megye: Pest megye.
Budapest-Közép-Dunavidék régió.
Pilisvörösvári kistérség.
Lakosok száma: 4217.
Lakások száma: 1570.
Terület: 812 hektár.
Telefon körzetszám: 26.
Irányítószám: 2084.

Pilisszentiván község Pest megyében, a Pilisvörösvári kistérségben.

Fekvése

Pilisszentiván a Pilis és a Budai-hegység találkozásánál, Pilisvörösvár és Solymár között helyezkedik el az Aranyhegyi-patak mentén, Pilisvörösvárral gyakorlatilag összeépült. Megközelíthető gyalog a pilisvörösvári vasútállomásról, az Árpád-híd autóbusz pályaudvarról Volán járattal, valamint auóval a 10-es úton.

Története

A helyén álló középkori falu, Battháza első említése 1468-ból való. A török hódoltság alatt elnéptelenedett, 1725-ben csak középkori temploma romjáról történik említés. 1737-ben a budai Ágoston-rendi apácák birtoka. 1723-tól német (sváb)telepesek építik újjá. 1757-ben épül fel barokk stílusú katolikus temploma. A falu az első szénbánya megnyitása után, 1850-től éli virágkorát. Az szénbányász múltra ma a bányászemlékmű utal, mely előtt minden évben Szent Borbála napján megemlékezést tartanak.

Nevezetességei

Pilisszentiván területén a Budai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett részén, a Kis-Szénás dolomittörmelékes lejtőjén él a világon csak e helyről ismert ritkaság: az aranysárga virágú dolomitlakó len (Linum dolomiticum).

Külső hivatkozások

<!--* Pilisszentiván Önkormányzatának honlapja-->