Pilis

Pilis adatai:
telefon körzetszám:
29
lakosság:
11489 fő
terület:
4733 km2
Leírás


Város.
Megye: Pest megye.
Budapest-Közép-Dunavidék régió.
Monori kistérség.
Lakosok száma: 11489.
Lakások száma: 4003.
Terület: 4733 hektár.
Telefon körzetszám: 29.
Irányítószám: 2721.

Pilis város Pest megyében, a Monori kistérségben.

Fekvése

Város a Monori kistérségben. Pest megye szívében, Budapesttől 46, a Ferihegyi repülőtértől mindössze 26 kilométerre fekszik a 4.sz. főút mellett.

Megközelítése

Áthalad rajta a 4-es számú főközlekedési út.
  • Vasútállomása van a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon.

A név eredete

A település elnevezése a szláv eredetű kopasz, növényzet nélküli hely jelentéséből ered.

Története

Környéke gazdag régészeti lelőhely: bronz- és vaskori leleteket, valamint 2. századbeli szarmata halomsírt tártak fel. Avar és honfoglalás kori sírokat is találtak a régészek.

Pilis nevét ismert oklevél először 1326-ban említi. A 14-15. században a Pilisi-család birtokolja. A török hódoltság elején, a 16. század közepén elpusztult. Mint pusztát a Fáyak szerezték meg, 1711-től Beleznay Jánosé, aki felvidéki szlovákokkal telepítette be. A 19. században a Nyáry és a Gubányi családé lett.1805-től mezőváros.

Nevezetességei

A megye egyik legrégebbi kastélya, amelyet az itteni földesúr, Beleznay János építtetett 1710 körül. Az U-alakú, barokk stílusú kastélyt itáliai mesterrel építtette.Az épület a Mária Terézia kori barokk kastélyépítészet egyik kiemelkedő példája. A még jelentős méretű park közepén álló, barokk stílusú emeletes főépületet kétoldalt tornyok fogják közre, melyekhez földszintes oldalszárnyak csatlakoznak és alkotnak hangulatos belső udvart.A kastélyban, számos író vendégeskedett, köztük Kármán József, aki itt írta a Fanny hagyományai című művét, a leánylélek finom ábrázolását.A II. világháború után először leányotthon, majd nevelőintézet került az épületbe, ma Általános Iskola és Diákotthon.

A városban található az ország ötödik legnagyobb evangélikus gyülekezete (6500 fő).A barokk templom több lépcsőben épült a XVIII. század végén, jórészt a Beleznay család költségén. Boltozatos belsejében íves nyíláson nyugvó karzatok vannak. Szószékkel egybeépített oltára 1903-ban készült klasszicista elemek felhasználásával.<br style="clear: left" />

Külső hivatkozások