Szálláshelyek
Wellness hotelek
Vendéglátóhelyek
Fürdők
Települések
Események
Látnivalók
Kitekintő
Múzeumok
Útvonaltervező
Fotógaléria
Fotó feltöltése
Ajánló
Ismertető
Szállásadóknak


Partnereink:


Pálháza

telefon körzetszám:
47
lakosság:
1097 fő
terület:
676 km2
  1. E-mail küldése
Pálháza (1)
Pálháza (1)
Pálháza (2)


Város.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
Észak-Magyarország régió.
Sátoraljaújhelyi kistérség.
Lakosok száma: 1097.
Lakások száma: 415.
Terület: 676 hektár.
Telefon körzetszám: 47.
Irányítószám: 3994.

Magyarország legészakibb részén, a Zempléni hegység keleti oldalán fekvő, páratlan természeti értékű, egészséges mikroklímával rendelkező hegyközi tájegység központjában fekszik.

Vonzása a Hegyköz 17 településére fekszik ki, állandó lakosainak a száma mint egy 1250 fő. Pálháza a térség ipari, kereskedelmi, közlekedési, idegenforgalmi, oktatási, egészségügyi, szociális, központja.

A település már a kőkorszakban lakott volt, bizonyítják ezt a falu több pontján fellelhető csiszolt és pattintott kőeszközök, amelyekből néhány darab a közösség ipartörténeti múzeumában van.

A Hegyköz kulturális életének szellemi központja a 2000-ben elkészült térségi Művelődési Ház Pálháza szívében foglal helyet. Gazdag programokkal állandó és időszakos kiállításokkal, színvonalas könyvtárral, fejlett teleházzal várja a községbe látogatókat. Az épületben kapott helyet az a különleges ásványkiállítás, amely Európában egyedülálló módon mutatja be a környéken bányászott perlit különféle előfordulási formáit és feldolgozásának módjait.

Közvetlenül az épület mellett található - talán az etruszkok óta az első ilyen nagy méretű egyben kiégetett, kerámiából készült „Szarvaskút” szoborkompozíció-szökőkút, mely Pannonhalmi Zsuzsa keramikus művésznő keze munkáját dicséri. Ugyancsak a művelődési ház közelében található a Pálházát Kőkapuval összekötő keskeny nyomtávú erdei kisvasút induló állomása. A nagyközség hagyományos rendezvénye a gyermeknap és a falunap, ahol szívesen látják a községbe látogatható turistákat is. A gyermeknap időpontja megegyezik a nemzetközi gyermeknap időpontjával, a falunap pedig mindig az augusztus 20-át megelőző hétvégén kerül megrendezésre.

Pálházai szállások:
Tölgyfa Vendéglő és Panzió, Pálháza
Senyői Vadászház, Pálháza