Orci

Orci adatai:
telefon körzetszám:
82
lakosság:
578 fő
terület:
997 km2
Leírás


Község.
Megye: Somogy megye.
Dél-Dunántúl régió.
Kaposvári kistérség.
Lakosok száma: 578.
Lakások száma: 170.
Terület: 997 hektár.
Telefon körzetszám: 82.
Irányítószám: 7400.

Orci község Somogy megyében, a Kaposvári kistérségben.

Orci kisközség Somogy megye székhelyétől, Kaposvártól északkelet felé található. A városhoz tartozó Toponártól négy kilométerre fekszik a nyolc utcából álló település. Nyugati részén folyik el az Orci-patak, amely Taszárnál a Kaposba torkollik. (A szomszéd község, Zimány zsáktelepülés, ahonnan nem vezet tovább az út.)

Nevének eredete

Az első írásos említése az 1332 – 1337. évi pápai tizedjegyzékben: Orcze. Ez puszta személynévből keletkezett magyar névadással. A nyelvészek szerint az alapjául szolgáló személynév egy Ort- előtagú ófelnémet személynévnek lehet a becézett alakja ( Orthold, Ortlieb, Ortmann). Az ezt követő írásos előfordulásai a következők: Orzy (1404). Orchy 1536. évi adólajstrom). Orczy (1542), Orchÿ (1554). A mai Orci névalak a helyesírás szabályozása után került rögzítésre a település nevének ejtése alapján.

Története

A középkori falu a török időkben elnéptelenedett, lakói valószínűleg biztonságosabb helyre költözködtek. Egyes adatok szerint még 1715-ben 15 család lakta, s 1748-ban még láthatóak voltak a falu végén az egykori templom romjai. 1733-ban az Orczy család lett a település földesura, rajta kívül a Kegyes Tanítórendnek volt itt nagyobb birtoka. Később többször változtak a birtokosai, így a Zankó, a Wlassich és a Szalay család tagjaié volt a község. A 17 –18. században pusztává lett falut az Orczy család akkori tagjai telepítették be új lakosokkal; a feltételezések szerint a Nyugat-Dunántúlon levő birtokaikról hozott református családokkal.Orcinak volt egy ikertelepülése, a tőle északra található, római katolikus lakosságú Tömörke, amely távolabb esett az úttól, tehát fekvése sokkal biztonságosabb volt. A középkorban jelentékeny falu lehetett, ezt bizonyítják a 18. század eleji anyakönyvek is; lélekszáma elérte Orciét. 1756-ig lakossága népes, azután rohamosan csökken, 1826-tól pedig eltűnik a matrikulákból.Orci lakossága 1836-ban volt a legmagasabb: 580 fő.Római katolikus templomát az Orczy család a 18. században építtette (a pontos évszám nem ismert). Az egyszerű barokk, műemlék jellegű épületet később átalakították, majd a 20. században megnagyobbították (mérete: 10 x 6 méter). A falu 1968-ig a taszári plébánia filiája volt, jelenleg Toponárhoz tartozik.A község első, 1737-ben épített református templomát a vármegye 1751-ben leromboltatta, helyébe az új 1844 – 47 között épült. Híveit sokszor anyakönyvezték a katolikusok között. A református vallású lakosság fokozatosan csökkent az úgynevezett egykézés miatt. A 19 század végén évente már csak egy-három gyermeket kereszteltek.

Nevezetességei

Híres emberek

Kunffy Lajos (1869 – 1962) festőművész.

Külső hivatkozások

<!--* Orci Önkormányzatának honlapja<!--* Orci a Vendégvárón-->

Barkóczy László – Fülöp László: Orci régi településtörténetéhez (Somogyi Honismeret. 2004/1. p. 40 – 45.Kunffy Lajos Képtár és Emlékmúzeum, SomogytúrOrci hivatalos honlapjaOrczy Lőrinc. A magyar irodalom arcképcsarnoka és Wikipédia