Nemesbük

Nemesbük adatai:
telefon körzetszám:
83
lakosság:
614 fő
terület:
998 km2
Leírás


Község.
Megye: Zala megye.
Balaton régió.
Keszthely-Hévízi kistérség.
Lakosok száma: 614.
Lakások száma: 336.
Terület: 998 hektár.
Telefon körzetszám: 83.
Irányítószám: 8371.

Nemesbük Zala megye keleti részén, Hévíz szomszédságában elterülő község.

Közlekedés

Nemesbük jó minőségű aszfaltúton csak egy Hévízről induló hét kilométeres bekötőúton érhető el. Ezen túl egy betonút köti össze Zalaköveskúttal.

A településre Keszthely–Hévíz felől mintegy tucat autóbusz járat közlekedik naponta.

Története

A település első említése 1408-ból való. A kezdetektől fogva nemesi falu volt, ám a sok nemesi család kifejezetten szegénynek számítottak, kevés földet birtokoltak. A XVI. században sok jobbágy is vásárolt földet Nemesbükön, így egyre csökkent a nemesi telkek aránya. A török idők során több portyázásra is sor került a településen, de mindvégig lakott maradt. A falu híres volt jó minőségű földjeiről, ahol búzát termesztettek.

Új templomot 1777-ben kapott. A XIX. században a falu fejlődése lassan történt, társadalmi összetételét tekintve még mindig 50% volt a nemesek aránya, akik közül többen szőlővel rendelkeztek Cserszegtomaj, Rezi és Alsópáhok községekben.

A II. világháború után a település gyorsan modernizálódott, új házak épültek, 1948-ban bevezettek a villanyt is. Nőtt az ingázók száma, akik elsősorban Keszthelyen és Hévízen, a szolgáltatási szektorban helyezkedtek el.

Az 1990-es években jelentősen megnőtt a falusi turizmus keretében a település utáni érdeklődés, amelyet a közeli, nagy turisztikai központok (Hévíz, Keszthely) közelségének és a falu csendességének köszönhet.<br>