Lókút

Lókút adatai:
lakosság:
522 fő
terület:
1811 km2
Leírás


Község.
Megye: Veszprém megye.
Közép-Dunántúl régió.
Zirci kistérség.
Lakosok száma: 522.
Lakások száma: 191.
Terület: 1811 hektár.
Irányítószám: 8425.

Lókút (Rossbrunn) község Veszprém megyében, a Zirci kistérségben.

Fekvése

Lókút Veszprémtől északra, Zirctől délre félúton elterülő község a Bakonyban. A völgyet, melyben az ófalu fekszik, délkeleti irányban a Kávás, déli irányban a Papod (644m) szelíd lankái határolják. A jórészt mezőgazdaságból, fakitermelésből és bányászatból élő falut szántóföldek és zöldelő legelők, valamint vadban igen gazdag erdők, vadvirágos, ligetes rétek övezik.

A falu a Dunántúl egyik legmagasabban fekvő települése, így klímája is meglehetősen sajátos: érezhetően hűvösebb, csapadékosabb, mint a légvonalban alig tíz kilométerre elterülő Veszprémé. Télen jóval több hó esik, és sokkal tovább meg is marad. Az idősek szerint az sem ritka, hogy búcsú idején (szeptember 29.) már leesik az első hó, mely akár egész télen át megmarad. Ilyenkor előfordulhat, hogy az országban minden kopár, szürke, míg a Bakonyt méteres hó fedi. A völgy délkeleti irányú nyitottságának köszönhetően tiszta időben falu magasabb pontjairól jól látható a Balaton kékeszöld víztükre, ám e csekély távolság ellenére akár több hetes késéssel köszönt a tavasz Lókútra, az ősz pedig sokkal hamarabb érkezik.

Története

A jelenlegi község területe már a késői bronzkor és a korai vaskor idején (2500-3000 évvel ezelőtt) lakott volt, majd elnéptelenedett.

A középkorban fontos út vezetett erre, mely Pápát illetve Győrt kötötte össze Veszprémmel. Az út mentén sorra itatóhelyek voltak, melyek emlékét a helységnevek ma is őrzik (Lókút, Büdöskút).

A török visszaszorítása után a környéken is megindult a szlovák, illetve német nyelvű lakosság betelepítése. A környékbeli építkezésekre a lakatlan lókúti dűlőből hordták a fát, melynek megakadályozására, erdeinek védelmére a birtokos cseszneki Esterházy uradalom egy kis falut telepített ide: Lókutat. 1758-59-ben húsz szlovák család települt le, akik kápolnát, és iskolát építettek. Később további szlovák, majd bajor telepesek érkeztek. Megindult a lakosság keveredése, majd elnémetesedése, amit elősegített az 1760-70-es években a mai óbánya helyén felépített üveghuta felépítése, melynek munkásai szinte kizárólag németajkúak voltak.

Nevezetességei

A lókúti templom 1868-69-ben épült, neogótikus-romantikus stílusban, Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelték.

Fekvése festői: a község főterének tekinthető egykori lóitató kúttal szemközti dombtetőn, az iskola és óvoda karéja fölé magasodik. Előteréből bámulatos kilátás nyílik a falura, és a csodálatos környezetre, mögötte kálvária található. Noha nem a falu legmagasabb pontján épült, mégis szinte mindenhonnan látszik a faluban és környékén, utat mutatva a megfáradt favágóknak, földműveseknek, vagy éppen a túrázóknak.

Természeti környezet

Lókút és a környék igazi kincse a buja növény- és rendkívül gazdag állatvilág, a csend, a nyugalom.

A falut környékező dombok bozótos rétjeit tavasszal ezerféle virág illata lengi be. A hó elolvadtával előbújik a hóvirág, néhol csapatostul, másutt tömegestül borítja a kopasz erdők talaját. Május elején, utoljára kihasználva a még lombtalan bükkösök hűs aljának fényét valóságos virágszőnyeget fon a medvehagyma.

Nyáron és ősszel a bokrok roskadoznak a csipkebogyótól, kökénytől, galagonyától és szedertől; táplálják és elrejtik a vadat. Az erdők és ligetek fái madárcseresznyétől piroslanak, ágaik a vadalma, vagy a vadkörte súlyától hajladoznak.

Eső után a mezőkön, erdőkben számtalan ízletes gomba található, messziről idecsalogatva a gombászokat. Zsákmányuk akár fejnyi nagyságú pöfeteg, félméteres őzláb, vagy több kilónyi csibegomba is lehet. Az erdőkben megterem a gombák királya: a szarvasgomba is.

Külső hivatkozások

http://www.lokut.koznet.hu/<!--* Lókút Önkormányzatának honlapja<!--* Lókút a Vendégvárón-->