Litér

Litér adatai:
telefon körzetszám:
88
lakosság:
2058 fő
terület:
1283 km2
Leírás


Község.
Megye: Veszprém megye.
Balaton régió.
Balatonalmádi kistérség.
Lakosok száma: 2058.
Lakások száma: 691.
Terület: 1283 hektár.
Telefon körzetszám: 88.
Irányítószám: 8196.

Litér község Veszprém megyében, a Balatonalmádi kistérségben.

Fekvése

Litér Veszprémtől keletre 9 km-re, Balatonfűzfőtől északra 5 km-re, a 72-es főút mellett, a Balaton-felvidék keleti szélén, a litéri törés mentén fekvő település. Több, egymástól korban és stílusban eltérő településrészből áll.

Története

A település és környéke természeti adottságai igen jók. Litér már a római korban is lakott település volt. Ezt az itt feltárt római kori villa és kút maradványai támasztják alá.

A honfoglalás után I. István király tulajdonába került Litér. Később a veszprémi püspökség birtoka volt ez a terület. Első okleveles említése 1082-ből való.

1. Az eredeti, valószínűleg Árpád-kori falu: Dózsa György utca a református templommal, melynek oszlopszobros kapuzata XIII. századi építésről tanúskodik.<br>2.a.) Varjas telep: ma József Attila lakótelep, a 72-es út K-i oldalán, a Mogyorós hegy alján. Régi elnevezése a tulajdonost jelezte. <br>b.) Ugyancsak néhány házból álló településrész volt a Nyerges hegy melletti Giligó hegy tövében, ahol a mai Táncsics Mihály utca húzódik.<br>3. Kastély és major, környezetében magtárral, zsellérházakkal. Az egyetlen 100 hold feletti litéri nagybirtok emléke. Ma a kastély épülete ad otthont az Árpád Fejedelem Általános Iskolának. Parkjában az iskola további épületei, udvara, valamint sportpálya látható.<br>4. Litér újtelep: a Nitrokémia által, az 1930-40-es években létesített és fenntartott munkás lakótelep (épületei ma már a bentlakók tulajdonában). Utcái: Árpád, Álmos és tovább a 7 vezérről elnevezettek<br>5. Ifjúság lakótelep: az 1970-es években, építő közösség által épített társasházak sora. Ifjúság, Béke és Úttörő utca<br>6. A község természetes terjeszkedése az eddigiek köré: Bem, Kossuth, Akácfa, Diófa, Nap, Hold, Eperfa, Patak és Fűzfa utcák.7. Papvására: eredetileg Potvasara falu, a török időkben kipusztult, területét az 1730-as években csatolták Litérhez. Különálló határrész Papkeszi felé. Az ott lévő néhány ház címe: Litér posta, vagy Papvásári szőlőhegy.

Nevezetességei

  • Református templom: XIII. századi műemlék (A Chartresból eredeztetett oszlopszobros kaputípus egyedüli magyarországi példája)

Külső hivatkozások

<!--* Litér Önkormányzatának honlapja<!--* Litér a Vendégvárón--> www.liter.hu