Libickozma

Libickozma adatai:
telefon körzetszám:
85
lakosság:
51 fő
terület:
2297 km2
Leírás


Község.
Megye: Somogy megye.
Dél-Dunántúl régió.
Marcali kistérség.
Lakosok száma: 51.
Lakások száma: 50.
Terület: 2297 hektár.
Telefon körzetszám: 85.
Irányítószám: 8707.

Libickozma község Somogy megyében, a Marcali kistérségben.

Fekvése

A falu Belső-Somogy északi részén található a Marcalit Kaposvárral összekötő vonalon, az egykori "legrövidebb" út mentén, mintegy 20 kilóméterre a Balaton déli partjától. Ma egyetlen aszfalt bekötőúton lehet elérni Somogyfajszról, de a környező erdőkön számos járható földút vezet keresztül, melyeken Pusztakovácsiból, Marcaliból (Boronka), Mesztegnyőről és Nagybajomból is meg lehet közelíteni.

Története

Libickozma Lybycz és Kozma egyesüléséből jött létre, mindkét falu létezett már a 14. században. A földbirtokosok gyakran váltották egymást, mivel a terület homokos talaja nem kedvezett, s ma sem kedvez a földművelésnek, a határban eredő Koroknai-vízfolyás és az Aranyos-patak azonban alkalmas volt malmok működtetésére, melyeket bukógáttal felgyorsított víz hajtott. A molnárairól elhíresült község lakosait ezért "bukógátiaknak" hívták egykor, s hívják elvétlve még ma is.A 18-19. században erdőségei miatt a környék betyárok kedvelt bűvóhelyéül szolgált. A rengetegben álló csárda horvát gazdája, Pirók Márton (Marcin) maga is üzletelt a betyárokkal: mint mondják, még Sobri Jóskával is!Az 1930-as évekre a falu népessége - a hozzátartozó kisebb falvakkal és tanyákkal együtt (Szőkepuszta, Kopárpuszta, Háromház, Feketeberek) - elérte maximumát, az 1055 főt. A század közepétől ez a szám villámgyorsan kezdett csökkenni úgy, hogy mára a falu mindössze 45 állandó lakost ( Somogyi Hírlap, 2005.) számlál, ezzel megszerezve Somogy megye lekisebb lélekszámú községének címét. Az elnéptelenedés oka, ahogy más dunántúli ún. aprófalvak esetében is, a kedvezőtlen mezőgazdasági feltételek, s azoknak még kedvezőtlenebb kezelése (TSZ-esítés). Ellenhatásként jelentkezik ugyanakkor, hogy az 1980-as évektől egyre több "gyüttment" - ahogy a helybeliek mondják - külföldi (főleg német), illetve budapesti vásárol telket Libickozmán a nyugalom és a gyönyörű természeti környezet miatt, s beruházásaikkal javítják az infrastruktúrát. 10 éve van már a faluban teniszpálya, az utóbbi években pedig - a falusi turizmust mégjobban elősegítendő - halastavat alakítottak ki a kertek alján, és egy erdei panzió is épült a vadászok nagy örömére. A község talán megmenekül a végleges elűnéstől.

Nevezetességei

Libickozma Somogy megye legkisebb lélekszámú faluja (2005-ös adat), sűrű erdőség veszi körül, mely kiváló vadászterület és számos természeti kincs lelőhelye.

Külső hivatkozások