Kazincbarcika

Kazincbarcika adatai:
telefon körzetszám:
48
lakosság:
30709 fő
terület:
3670 km2
Leírás


Város.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
Észak-Magyarország régió.
Kazincbarcikai kistérség.
Lakosok száma: 30709.
Lakások száma: 12552.
Terület: 3670 hektár.
Telefon körzetszám: 48.
Irányítószám: 3700.

Kazincbarcika észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc és Ózd után a megye harmadik legnagyobb városa.

Fekvése

A borsodi iparvidéken, Miskolctól kb. 20 kilométerre északra, a Sajó völgyében található.

Története

Kazincbarcika, mint a neve is mutatja, több település összeolvadásából jött létre. Sajókazincot 1240-ben említik először, a 19. századig agrárjellegű település volt, majd 1850-től, a szénbánya megnyitásától kezdve az iparra helyeződött a hangsúly. Barcika Alsó- és Felsőbarcika összeolvadásából jött létre, és bár itt is nyitottak bányát a 19. század végén, itt az ipari jelleg mindvégig másodlagos maradt a mezőgazdaság mellett. Az 1920-as évek elején azonban erőmű épült, mely egész Dél-Borsodot ellátta árammal, így Barcika is vonzani kezdte a munkaerőt.

A II. világháború utáni iparosodás idején a két település egyre nagyobb jelentőségre tett szert és még inkább növekedésnek indult. 1947-ben hivatalosan is összevonták őket, egyelőre Sajókazinc néven, majd a kialakult nagyközség 1948-ban felvette a Kazincbarcika nevet. 1954-ben városi rangot kapott, ugyanebben az évben a bővülő település magába olvasztotta Berente községet. Ekkor már 11 000 embernél is több lakosa lett.

Az 1960-as években Kazincbarcika tovább fejlődött, a Borsodi Vegyi Kombinát vonzotta a munkaerőt és aktívan részt vett a város fejlesztésében. Az 1970-es években a lakosság létszáma elérte a harmincezer főt.

Az 1980-as években a bányászat és az ipar is válságba került, s a rendszerváltás éveiben ez csak fokozódott. A munkanélküliség Kazincbarcikán is jelentős méreteket öltött. A kilencvenes évek közepétől, úgy tűnik, a város a legnehezebb időket már maga mögött tudta és lassan újra fejlődésnek indulhatott. A Borsodi Vegyi Kombinát helyén a BorsodChem Rt. működik.

2000-ben Berente levált a városról és önálló községgé alakult.

Az Európai Parlament 1999 májusában Európa-díj első fokozatával (Európa Diploma), majd 2002 augusztusában az Európa-díj Becsületzászló fokozatával tüntette ki Kazincbarcikát széleskörű és szoros nemzetközi kapcsolatai terén elért eredményeiért.

Látnivalók

  • Városi Kiállítóterem (időszakos kiállítások)
  • Kisgaléria (fotókiállítások)
  • Felsőbarcikai református templom (barokk, 18. század)
  • Görög katolikus templom (1995)
  • John Lennon-emlékoszlop

Híres szülöttei

  • Egressy Béni (1814-ben született Sajókazincon, a helyi református lelkész fiaként)
  • Itt született Lipcsei Péter labdarúgó 1972-ben

Testvérvárosok

Burgkirchen, Németország

Dimitrovgrád, Bulgária

Knurow, Swidnica Lengyelország

Nagyrőce, Szlovákia

Nagyszentmiklós, Románia

Swidnica, Lengyelország

Técső, Ukrajna

Külső hivatkozások