Hidasnémeti

Hidasnémeti adatai:
telefon körzetszám:
46
lakosság:
1163 fő
terület:
1608 km2
Leírás


Község.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
Észak-Magyarország régió.
Abaúj-Hegyközi kistérség.
Lakosok száma: 1163.
Lakások száma: 442.
Terület: 1608 hektár.
Telefon körzetszám: 46.
Irányítószám: 3876.

Hidasnémeti a közel 1200 lakosú község Borsod - Abaúj - Zemplén Megye északi részén, a magyar - szlovák államhatár mellett a Hernád folyó partján fekszik. Gyönyörű természeti vidék, mely a folyó közelségének és a szomszédos domboknak, hegyeknek köszönhető.

Rendezett, barátságos kisközség. Az ide látogatóknak remek kiinduló hely lehet Abaúj más vidékeire és Szlovákiába is, hiszen a közlekedési adottságok kiválóak: átszeli (2003. nyarától elmegy mellette) a községet az E 71 -es számú nemzetközi közút. A településen működik a magyar - szlovák vasúti határátkelőhely, s ennek köszönhetően a nemzetközi vonatok is megállnak. Zemplén is jól megközelíthető a településről.

Infrastrukturális szempontból jó helyzetben van, a közművesítésből egyedül a szennyvízhálózat kiépítése hiányzik.

Hétköznapi életében a vasút és a határátkelőhely jelenléte a meghatározó. Főleg a közlekedési csomópont és a határátkelőhely nyújt munkahelyi lehetőséget, de jelentős részt vállal az Önkormányzat is a munkaerő foglalkoztatásában. Többen a hagyományos családi gazdálkodásban dolgoznak megélhetésként vagy kiegészítő keresetként.

Hidasnémeti lakossága aktív közélet részese. A civil szervezetek folyamatosan erősödnek, jelentős a sport- és kulturális élet.