Héreg

Héreg adatai:
telefon körzetszám:
34
lakosság:
1025 fő
terület:
2713 km2
Leírás


Község.
Megye: Komárom-Esztergom megye.
Közép-Dunántúl régió.
Tatabányai kistérség.
Lakosok száma: 1025.
Lakások száma: 432.
Terület: 2713 hektár.
Telefon körzetszám: 34.
Irányítószám: 2832.

Héreg község Komárom-Esztergom megyében, a Tatabányai kistérségben.

Fekvése

Héreg a Gerecse hegység keleti lábánál, festői völgyben fekvő 1015 lakosú település.

Esztergomtól 29 km, Tatától 17 km, Tatabányától 15 km, s a szomszédos Tarjántól és Tardostól 6- 6 km távolságra található.

Története

Héreg területe, és környéke már a rómaiak idején is lakott hely volt. Az "Újhegyi" szőlő dűlőjének tetején sokáig látható volt egy sáncz, ahol többször találtak római kori (Néró idejéből való) pénzérméket.

A tatárjárás előtt valószínűleg az un. FALUHELYI DŰLŐ-n állott a falu, de a tatárok elpusztították, s jelenlegi helyére települt újra.A község határában a hagyományok szerint a domokosrendi barátoknak klastromuk is volt, de nyomai már nem láthatók.

A település első okleveles említése 1326-ból való HEREG alakban. Ekkor már az esztergomi érsekség faluja volt, s még az 1800-as években is vannak itt az érsekségnek birtokai.

Az 1400-as évek közepét idézi az a legenda, mely a településen található KIRÁLYKÚT-hoz fűződik. Ahagyomány szerint Mátyás király gyakran pihent meg e kútnál, a környéken való vadászatai alkalmával.

A török időkben ZEREG néven említik. 1552-ben csak négy házat találtak a faluban, de 1690-re újratelepült.Katolikus lakosai a felvidéki (volt Kom.vm-i) IMELY-ről, a reformátusok pedig ÁGÓ-ról (Bars vm-ből)származtak ide.

A településen egy a szabadságharc utáni időkből való esemény emléke is fennmaradt: 1849-ben az osztrákok az egész falut fel akarták égetni, mert a héregiek az őrjáratukra rálőttek, csak a plébános könyörgésére állottak el a szándékuktól, megelégedvén azzal, hogy a bíró házát kirabolták, és félig lerombolták.

Héreg határában található egy elpusztult falu FYAST nyoma, a jásti hegy és tó környékén, melyet 1326-ban még a fyasti egyház földjeként említenek.

Nevezetességei

  • Falumúzeum
  • Katolikus templom (későbarokk, 1794; bővítve: 1825)

Külső hivatkozások

<!--* Héreg Önkormányzatának honlapja-->