Harsány

Harsány (1) Harsány (2) Harsány (3) Harsány (4)
Harsány adatai:
telefon körzetszám:
46
lakosság:
2101 fő
terület:
3653 km2
Leírás


Község.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
Észak-Magyarország régió.
Miskolci kistérség.
Lakosok száma: 2101.
Lakások száma: 781.
Terület: 3653 hektár.
Telefon körzetszám: 46.
Irányítószám: 3555.

Harsány község, Közép-Kelet Európában, észak-kelet Magyarországon, Borsod-Abaúj- Zemplén megye déli részén található, a 20.44" hosszúsági és a 47.58" szélességi körök metszéspontjának közvetlen közelében.

Délen az alföld északi széléhez illeszkedik, északon a Bükk-hegység déli lábához ékelődik. Körülötte Kisgyőr, Bükkaranyos, Emőd, Vatta, Borsodgeszt községek fekszenek. Felszíne északra és nyugatra erősen dombos, keleti és déli része lankás. A falu, egy hosszanti katlanszerű völgy két oldalán települt, követve a domborzati viszonyokat. Ezt a völgyet a Csincse-patak alakította ki, több ezer év alatt. A patak a Bükkben ered Új-Hutánál, és Mezőkeresztesnél torkollik a Sály-patakba. Még talán nem is éltek emberek ezen a vidéken amikor a patak vize sokkal bővízübb, és gyorsabb folyású volt mint most.

Főleg tavasszal óriási erővel zúdult le a hegyekből, nagy mennyiségű kavicsot, hordalékot görgetve, amely lassan mélyítette annak medrét, létrehozva ezt a völgyet. Az első emberek megtelepedésének idején már nem végzett pusztító munkát, könnyen mederbe lehetett szorítani. A patak a falu talajszerkezetét is nagyban befolyásolta.

A domboldalakon agyagos míg a régi árterületeken öntéstalaj található. Idős emberek elbeszéléséből tudjuk, hogy amíg nem tisztították rendszeresen a patak medrét a tavaszi hó olvadásakor, összefüggő árterületté alakultak a mélyebben fekvő részek, amin csak csónakkal lehetett átkelni. A Malom utca elnevezése is őrzi a régen itt működő vízimalom helyét, ahová három falu hordta őrölni valóját. A hosszanti völgy természetes szélcsatornát képez, ezért a területen állandó a légmozgás. Az uralkodó szélirány északi.

A falu megközelíthető az M3-as autópályán, ( Budapesttől ~ 150 km ) az emődi leágazástól, vagy Miskolcról ( 18 km ) a Harsány felé vezető úton. Elérhető a Borsod Volán autóbuszaival is, amelyek Miskolcon a Búza-térről indulnak. A menetrend az előbbi linken elérhető és letölthető.