Halimba

Halimba (1) Halimba (2) Halimba (3)
Halimba adatai:
telefon körzetszám:
88
lakosság:
1146 fő
terület:
1262 km2
Leírás


Község.
Megye: Veszprém megye.
Közép-Dunántúl régió.
Ajkai kistérség.
Lakosok száma: 1146.
Lakások száma: 427.
Terület: 1262 hektár.
Telefon körzetszám: 88.
Irányítószám: 8452.

Veszprém megyében, Ajkától 13 km-re fekvő bányász település, mely alsórendű közúton érhető el. Kelta, avar, római kori régészti leletek kerültek elő határából. Először 1349-ben Halymba néven van róla okleveles említés.  
  

 község a Kisalföld és a Dél-Bakony találkozásánál fekszik. Határa lapos medence, részben a Déli-Bakony dombokká szelídült vidéke, melyet nyugaton a Balaton hegy választ el a tágas Nyirádi -medencétől.

 A település Veszprém megyének megközelítőleg a közepén helyezkedik el, a Bakony lábánál.

Megközelítése alsórendű közlekedési úton történhet. A Balatontól 3o km-re, a falu életében két jelentős várostól Ajka /15 km / Tapolca /25/ km -re fekszik. A megyeszékhely 4okm-es távolságban van.

Közelében található a Somló hegy és az Agár tető, ahonnan tiszta időben a Balaton is látható. Természeti kincse a Bauxit, mely a falu lakosságának többségének nyújt közvetve megélhetést

A falu határában a bányászatnak köszönhetően 2 kisebb bányató alakult ki melyekből horgásztavat alakítottak ki, ezzel is növelve a környezeti értékeket és a szabadidős tevékenységek lehetőségét.
 

A falu lakossága főleg munkásemberekből tevődik össze, akiknek egyrésze már a községben működő üzemekben, vállalkozásokban dolgozik, de még mindig sokan dolgoznak a közeli Ajka városban lévő munkahelyeiken is.

A falu közéletének irányításával, gondjaival a héttagú képviselőtestület gondoskodik, Tóbel János Polgármester vezetésével. Az Önkormányzat évi költségvetése kb. 110. 000. 000,-Ft.

A rendelkezésre álló pénzből, gondoskodni kell az intézmények fenntartásáról, fejlesztéséről, úthálózat rendben tartásáról, közvilágításról és emellett nem elhanyagolható, sőt elsőrendű feladat a szociális támogatások biztosítása.