Hajdúszoboszló

Tengerpart Gyógyfürdő Csónakázó tó Aqua Fun1 Aqua Fun2
Hajdúszoboszló adatai:
telefon körzetszám:
52
lakosság:
23383 fő
terület:
23870 km2

Leírás


Város.
Megye: Hajdú-Bihar megye.
Észak-Alföld régió.
Hajdúszoboszlói kistérség.
Lakosok száma: 23383.
Lakások száma: 10280.
Terület: 23870 hektár.
Telefon körzetszám: 52.
Irányítószám: 4200.

Egy pillantás a múltba

Történeti adatokból, szórványleletekből, az utóbbi évek régészeti feltárásaiból tudjuk, hogy az Alföldnek ez a része a népvándorlás korában is lakott volt.

A természeti adottságok és a kereskedelmi utak találkozása miatt hunok, vandálok, gepidák, gótok, avarok stb. sűrűn váltogatták itt egymást.

Az Árpád-kor első szakaszában népes településekkel rendelkezett ez a környék.

Szoboszló első írásos említése 1075-ből származik, amikor I. Géza az újonnan alapítandó garamszentbenedeki apátságnak adományozta Szoboszlóvásár királyi vámjának felét.

Bocskai István erdélyi fejedelem 1606. szeptember 2-án kelt címeres adománylevelével 700 lovashajdúnak adott otthont a krími tatárok által elpusztított Szoboszló helyén.

A település szláv eredetű neve ezért egészült ki a "hajdú" előtaggal.

De ilyen formájában - Hajdúszoboszló - csak a XIX. században terjedt el.

A város a XX. sz. első harmadáig élte a földművelő, pásztorkodó hajdúsági kisvárosok küzdelmes, megszokott életét.

1925. október 26-tól, a hévíz feltörésével kezdődött el a fellendülés.

A gyógyvíz mind nagyobb szerepet kapott.

Elkezdődött a fürdővárossá fejlődés, de a mezőgazdaság ezután is megőrizte jelentős szerepét, és ezt a másik kincs, a földgázmező feltárása sem szüntette meg.

Szoboszló jelene

Hajdúszoboszló több mint 900 éves kistelepülés a magyar Alföldön, Budapesttől 200, Debrecentől 20 Km-re. 1606-ban Bocskai István erdélyi fejedelem lovas hajúkat telepített ide. A birtok-adománylevél dátuma szeptember 2-a, a város ünnepnapja.

Pávai Vajna Ferenc főgeológus szénhidrogéneket kutatott, s 1925. Október 26-án tárta fel 1090 méternyi mélységből földgáz társaságában a csodatévő 730C -os vizet, melynek gyógy erejét hamar felismerték. A páratlan vízkincs, a fürdő tette a " reumások Mekkájává, a strandolók paradicsomává". Az elmúlt években több milliárd forint értékű fejlesztések valósultak meg. Megújult a gyógyfürdő, a különböző szállodák, új létesítmények készültek el. Ma fejlett infrastruktúra, gazdag idegenforgalmi szolgáltatási paletta jellemzi a közel 24000 lakosú várost.

30 hektáros parkban találjuk a hatalmas egészségturisztikai központot, ahol a család apraja-nagyja kellemesen töltheti el idejét. 1999-ben és 2002-ben fejlesztették a termálfürdőt, s annak gyógyászatát. A gyógyvíz elsősorban az idült mozgásszervi megbetegedésekre jótékony hatású. A legkorszerűbb kezelésekben és bőséges wellness programokban lehet része az idelátogatóknak. Az épülethez közvetlenül kapcsolódik az új ****Hunguest Hotels Aqua-Sol gyógyszálló, ahonnan közvetlenül átjárhatnak a szállóvendégek a fürdőbe. 2000-ben Készült el a minden korosztályt csábító AQUAPARK, melyet az elmúlt évben a kétszeresére bővítettek. Szintén a 75. Jubileum évében újult meg és bővült a hatalmas strand, ahol 13 medence 6200m2-es épített tengerpart és sok más vízi élmény várja a vendégeket.

A folyamatosan nyitva tartó kemping, a nemzetközi színvonalú fedett uszoda, a Hotel Termál Terápia és annak gyógyászata, a Gyógyfürdő RT. Utazási irodája egyaránt a turizmust szolgálja.

Az idelátogató vendégek szórakozását különféle programok szolgálják. A fesztiváltéri szabadtéri színpadon hagyományosan júliusban rendezik meg az ötnapos Folkhétvégét, augusztusban háromnapos Dixieland fesztivált. A sörsátorban esténként zenekarok szolgáltatnak tánczenét. Lehetőségünk van zenés-táncos szórakozásra a főutca elején, s a Mátyás király sétányon és másutt lévő vendéglátó helyeken is. A Hotel Mátyás Királyban hagyományosan reneszánsz, valamint mediterrán esteket szerveznek. Augusztus első hétvégéjén tartják meg a repülőtéren a fogathajtó és díjugrató lovas versenyt. Igen népszerűek a fürdőbálok júliusban és augusztusban tűzijátékokkal, s a kapcsolódó szépségversenyekkel (Strand szépe, Hajdúság szépe, Kebelszépségverseny, Miss World Hungary stb.)

A szórakozás mellett érdemes egy sétát rászánni, hogy megismerkedjünk a város köztéri szobraival, történeti emlékeivel, felkeresni a múzeum kiállításait.