Gyúró

Gyúró (1) Gyúró (2) Gyúró (3)
Gyúró adatai:
telefon körzetszám:
22
lakosság:
1281 fő
terület:
2437 km2
Leírás


Község.
Megye: Fejér megye.
Közép-Dunántúl régió.
Ercsi kistérség.
Lakosok száma: 1281.
Lakások száma: 434.
Terület: 2437 hektár.
Telefon körzetszám: 22.
Irányítószám: 2464.

Dimbes-dombos településünk Fejér megye középső részén, a Mezőföld északnyugati  peremén, a Szent-László patak középső folyása mentén, az M-7 autópálya martonvásári lehajtójától 10 km-re található.

Községünk közigazgatási  területe 132 ha belterület és 2306 ha külterület.

Címerünkben is látható, hogy egykor fontos szerepet töltött be a lakosság megélhetésében a szőlő- és a földművelés. A családok  nagy része a mezőgazdaságból élt, de a gazdasági változások következtében ma már egyre többen az ingázást kénytelenek választani, és a nagyvárosokban /Budapest, Székesfehérvár/ az iparban elhelyezkedni.

A hajdani egy szövetkezetből mára már több gazdálkodó egység alakult, ám a korszerű gépeknek, technikának köszönhetően már jóval kevesebb embert foglalkoztatnak, mint eddig.

Gyúró község képviselőtestülete és a lakosság is törekszik arra, hogy mind a közterületek mind a magánterületek gondozottak, ápoltak, szemet gyönyörködtetőek legyenek, a faluba betérők szívesen emlékezzenek ránk, és visszatérjenek. Ennek a törekvésnek eredménye már tapasztalható abban, hogy a két-három év alatt kiosztott 100 telek mindegyike rekord gyorsasággal - szinte szájról szájra adva a hírt - elkelt. Reméljük az új lakók jól érzik magukat, és velük együtt már a lakosság létszáma is jelentős emelkedést mutat.

Mivel az 1176 fős lakossággal kistelepülésnek számítunk, a hatósági, a családsegítő és gyermekjóléti, építésügyi  feladatokat tárulási formában oldjuk meg. A társulás tagjai: Martonvásár, Tordas, Gyúró, Kajászó.

Tagjai vagyunk a Velencei-tó Vértes Területfejlesztési Tanácsnak, ahol szintén közösen képviseljük érdekeinket.
Közigazgatási, egészségügyi és egyéb ügyekben Fejér megye székhelyéhez, Székesfehérvárhoz tartozunk.