Gádoros

Gádoros (1) Gádoros (2) Gádoros (3) Gádoros (4) Gádoros (5) Gádoros (6) Gádoros (7) Gádoros (8) Gádoros (9) Gádoros (10) Gádoros (11) Gádoros (12) Gádoros (13) Gádoros (14) Gádoros (15) Gádoros (16)
Gádoros adatai:
telefon körzetszám:
68
lakosság:
3937 fő
terület:
3813 km2

Leírás


Nagyközség.
Megye: Békés megye.
Dél-Alföld régió.
Orosházai kistérség.
Lakosok száma: 3937.
Lakások száma: 1882.
Terület: 3813 hektár.
Telefon körzetszám: 68.
Irányítószám: 5932.

A községünkben ellátogató turista alföldi településünkön kellemesen töltheti el idejét. A falu rendezett, tiszta virágos, zöldövezetekkel tarkított környezete csendes, nyugodt pihenést biztosítja az ide érkezok számára. Emlékmuveink, parkjaink megtekintése a tartalmas kikapcsolódást teszik lehetové.

Gádoroson elidozok számára elsoként a Római Katolikus Templom épületét érdemes felkeresni. Szauer Alajos /1874-1905/ plébános volt az, aki megszervezte a templom építését, Macsán György építész tervei alapján. 1890. szeptember 09-én tették le az alapkövet, majd 1891. szeptember 08-án, Mária születésének napján az elkészült templomot az akkori nagyváradi püspök felszerelte. A fooltár a két mellékoltár és a szószék neogótikus stílusban készült. Az épület Fekete István mester keze munkája. Az orgonát 1893-ban a budapesti belvárosi templomból vásárolták. A templom elokertjében került elhelyezésre a II. világháborúban elesett katonák emlékmuve, melyet 1989-ben Bordás Tibor szobrászmuvész készített a község felkérése alapján. Az emlékhely megvalósításához szükséges összeget a lakosság közadakozással gyujtötte össze.

Figyelemre méltó a Fo utcán található Könyvtár és Gondozási Központ épülete is. Az ÖNO egy folyamatosan bovülo épület- együttessel rendelkezik. Az intézmény az idos emberek számára megfelelo környezetet, ellátást, kényelmet biztosít. A községi Könyvtár pedig készséggel áll az ellátogató vendégek szolgálatára.

Sétánkat folytatva a Kossuth utcán elérkezünk a Turul-emlékumhöz, melyet 1940-ben az I. világháborúban elesett 135 gádorosi katona tiszteletére emeltek. A 135 hos nevét tartalmazó tábla késobb került a talapzatra.

A Kossuth utcán tovább haladva a dr. Hidasi László kerthez 4. juthat az ide látogató. Az egykori nagyra becsült doktorunk mellszobra nyitja meg a kertet. A torjai székely emberekkel kötött barátság szimbóluma a székely kapu, mely alatt átsétálva a Polgármesteri Hivatal épületéhez, valamint az 1999-ben felavatott emlékmuhöz visz tovább utunk. A gádor alakú emlékmu az 1848-49-es forradalom és szabadság harcra emlékezteti az elotte elhaladókat. A Justh Zsigmond Muvelodési Ház is itt helyezkedik el. Az épület nevét a fiatalon elhunyt szenttornyai íróról kapta. Justh Zsigmond síremléke a gádorosi új temetoben tekintheto meg.

Szintén egy kiemelkedo személyiségrol kapta nevét a Némann Valéria Általános Iskola. A tekintélyt megérdemlo tanárno nyughelye a helyi új temetoben található.

A községnek két impozáns épülete van, melyek közül a Posta az általános iskola központi létesítménye mellett foglal helyet. A másik, a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet objektuma pedig a Hétvezér parkon át tett sétával közelítheto meg.

Az érdeklodok számára megtekintésre érdemes még a Béke téri játszótér modern, a kor szellemének megfelelo fa játékaival, valamint a református és az evangélikus templomok épületei. Felkeresheto még a temetoben kialakított Vértanúk Ligete, Udvardi Kossuth Lászlóné és Baross Károly neves személyiségeink síremléke is.

A kisebb túrára vállalkozók számára a falu határában található Werner kastély és szépen kialakított parkja kellemes pihenést nyújthat.

Aki nyugodt pihenésre és csendes, szép környezetre vágyik, keresse fel településünket, vegye igénybe a falu nyújtotta szolgáltatásokat, ismerje meg a vidéki élet szépségeit!