Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgó (1)
Fehérvárcsurgó adatai:
telefon körzetszám:
22
lakosság:
1867 fő
terület:
2964 km2
Leírás


Község.
Megye: Fejér megye.
Közép-Dunántúl régió.
Móri kistérség.
Lakosok száma: 1867.
Lakások száma: 696.
Terület: 2964 hektár.
Telefon körzetszám: 22.
Irányítószám: 8052.

 

Fejér megye északnyugati részén, Székesfehérvártól 15 km-re található a Móri-árok déli részén. A település régi neve Csurgó volt, sokan ma is így emlegetik. A terület fő vízgyűjtője a Gaja-patak, amelynek völgyéből kellemes sétával megközelíthető a település egyik büszkesége, a 223 hektár vízfelületű Vaskapu-víztározó, amely kedvelt helyi horgásztó és fürdőhely. A hagyomány szerint itt volt Mátyás király egyik halastava is. A környék vadban is gazdag. Már a 19. században - a Károlyi-grófok idejében is - létesült itt vadaskert. Jelenleg is sok vadászt fogad a település vadászháza.

 A községet rendkívül gazdag régészeti leleteket rejtő dombok övezik. A közeli Vár-hegy kora vaskori földvárat takar. Kilenc fejedelmi halomsír is megbújik a községtől északra fekvő erdőkben. Fehérvárcsurgó legismertebb nevezetessége azonban a felújítás alatt álló Károlyi-kastély, amely 1844-ben épült késő klasszicista stílusban, 45 hektáros park övezi, a kastély helyreállítása folyamatos.

 A Károlyi József Alapítvány működteti, amely színvonalas kiállításokkal, kulturális rendezvényekkel hívja fel a figyelmet a kastély értékeire. Fehérvárcsurgó szülötte a világhírű Amerigo Tot (Tóth Imre), akinek munkásságát a helyi múzeumban is megismerhetik a látogatók.