Eger

Eger (1) Eger (2) Eger (3) Eger (4) Eger (5) Eger (6)
Eger adatai:
telefon körzetszám:
36
lakosság:
56647 fő
terület:
9224 km2
Leírás


Megyei jogú város.
Megye: Heves megye.
Észak-Magyarország régió.
Egri kistérség.
Lakosok száma: 56647.
Lakások száma: 24982.
Terület: 9224 hektár.
Telefon körzetszám: 36.
Irányítószám: 3300.

A régió legnagyobb települése, kulturális és gazdasági központja Eger városa.  Ez a több mint ezer éves kisváros dicső történelmi múltjával, értékes műemlékegyütteseivel, látnivalókban való gazdagságával Magyarország legszebb barokk városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk,a bor, a gyógy-és termálvizek és a diákok városát.

Történelmi, hiszen mára 11.sz-ban, első királyunk, Szent István uralkodása alatt  püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték a várost: a tatárjárás idején csaknem elpusztult, de a 13. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben.

Dobó István várkapitány és maroknyi csapata 1552-ben több mint 1 hónapig álltak ellent a közel húszszoros török túlerőnek.

Eger a barokk városa, városképét a barokk építészet uralja. A 18.században jelentős kulturális és művészeti központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségében.

A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság több mint 100 éve foglalkozik szőlő-és bortermeléssel olyan kiváló borokat honosítva meg, mint az Egri Bikavér, az Egri Leényka vagy a Medina. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket.

A térség gyógyhatású vizeit már a 15.században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdő is működött, melyek közül a felújított, Török Fürdő néven ismert Arnaut basa fürdője ma is várja a gyógyulni vágyókat.  A Török Fürdő közvetlen szomszádságában található az egri Strandfürdő, mely egy gyönyörű, védett fákkal, növényekkel tarkított park területén fekszik, és 6 kölönböző nagyságú és vizű medencével várja a pihenni vágyókat.

Egerben, a város történelmi emlékei, látnivalói mellett évente visszatérő programsorozatok várják az idelátogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk és moderntánc bemutatók.

A vendégek kényelmét a város 10 szállodája, 2 kempingje, számos panziója és fizetővendéglátója szolgálja.

Eger városát észak felé elhagyva a Mátra és a Bükk hegység vadregényes tájait barangolhatják be akár gyalog, akár kerékpárral. Magyarország legmagasabb pontja, az 1014 m magas Kékes is itt, a Mátrában található. Szebbnél-szebb felfedezésre váró kis tavak, tisztások, az elmúlt korok hangulatát idéző várak, apró kis falvak várják a természet kedvelőit.  A fáradt vándor
pedig az erdő mélyén megbúvó hegyi kempingekben, turistaházakban talál menedéket.