Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszt adatai:
telefon körzetszám:
46
lakosság:
1209 fő
terület:
2697 km2
Leírás


Község.
Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
Észak-Magyarország régió.
Miskolci kistérség.
Lakosok száma: 1209.
Lakások száma: 507.
Terület: 2697 hektár.
Telefon körzetszám: 46.
Irányítószám: 3557.

Bükkszentkereszt község Borsod-Abaúj-Zemplén megyé, Miskolctól 20 kilométerre nyugatra, a Bükk hegységben. A község az ország egyik legmagasabban fekvő települése, a téli sportok kedvelőinek népszerű üdülőhelye.

Története

A községet a 18. században alapították Újhuta néven, egyike volt annak a négy településnek, melyet az 1755-ben létrehozott üveghuták dolgozói laktak (a másik három: Óhuta (a ma Miskolchoz tartozó Bükkszentlászló), Répáshuta és a mára elpusztult Gyertyánvölgy, melynek helyén most turistapihenő áll.) A község tulajdonképpeni alapítójának Simonides Jánost, az üveghuta egyik bérlőjét tekinthetjük. A településekre külföldi származású mesterembereket telepítettek, egy időben teljesen szlovák település volt. A települések lakosai az üvegfúváson kívül fakitermeléssel, mész- és faszénégetéssel is foglalkoztak. Bükkszentkereszt lakosai napjainkban is foglalkoznak még mészégetéssel, üvegfúvással azonban már nem.

Simonides igyekezett gondoskodni falujáról, fakápolnát, kocsmát és kuglipályát is építtetett, saját költségén szlovák nyelvű papot hozatott. A kápolna később leomlott, 1800-1801-ben új kőtemplom épült helyén; berendezései az 1786-ban feloszlatott pálos rend diósgyőri kolostoráól származnak. A millennium évében községháza épült, de később kicsinek bizonyult, helyette 1943-ban nagyobbat építettek.

Az 1930-as évektől kezdve a község kezdett a turizmusra is berendezkedni, panzió nyílt, melyből később reprezentatív üdülő, majd turistaház, aztán fogadó lett. Bükkszentkereszthez tartozik Hollóstető, a Bükk egyik legszebb üdülőhelye, ahol turistaház és hegyi kemping várja a természet kedvelőit.

A település 1940-ben vette fel a Bükkszentkereszt nevet.

Látnivalók

  • Bükki Üveghuták Történelmi Múzeuma
  • Gyertyánvölgyi üveghuta rekonstrukciója
  • Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény
  • Kitömött állatok, helyi fafaragók és ásványok kiállítása
  • Kosáryné Réz Lola háza
  • Millenniumi Emlékpark
  • IV. Béla emlékműve a Lófő-tisztáson, ahol állítólag utoljára ütközött meg a tatárokkal
  • Boldogasszony köve

Környező települések

Bükkszentlászló (7 km), Hollóstető (4 km), Répáshuta (4 km), a legközelebbi város: Miskolc (11 km).

Külső hivatkozások