Almáskamarás

Almáskamarás adatai:
telefon körzetszám:
68
lakosság:
872 fő
terület:
1475 km2
Leírás


Község.
Megye: Békés megye.
Dél-Alföld régió.
Mezőkovácsházai kistérség.
Lakosok száma: 872.
Lakások száma: 467.
Terület: 1475 hektár.
Telefon körzetszám: 68.
Irányítószám: 5747.

Almáskamarás egy község Békés megyében, a Mezőkovácsházi kistérségben.

Fekvése

Békés megye délkeleti részén, Békéscsabától 44 kilométerre fekszik. Vasúttal nem érhető el.

Története

Az Almáskamaráshoz közel fekvő Nagykamarás, Bánkút és Kunágota településeket 1418-ban említik először. Magát Almáskamarást 1844-ben alapították, eredetileg a mai Nagykamarás része volt és Kamarás volt a neve.

Az eleki járásba tartozó településre Elek városából érkeztek az első német telepesek. A települést Almáskamarásnak elsőként 1855-ben használják a Békés-Csanád-Csongrád és Hont vármegyék leírása című műben.

A települést a trianoni békeszerződés után Csanád-Arad, majd Csanád-Arad-Torontál megyéhez tartozott. A falu német lakosságát 1946-ban kitelepítették, helyükre más településekről telepítettek lakókat. Több embert telepítettek ki, mint amekkora a falu jelenlegi lakossága, a statisztikák szerint 1539-et [1]. A kitelepítés megrázta a falut; a kitelepítettekkel és németországi településeikkel, Leimen-St.Ilgennel és Walldorffal azóta is közeli kapcsolatban állnak a lakók, sok egykori lakó évente hazalátogat Almáskamarásra.

1980-ban Almáskamarást Nagykamaráshoz catolták, csak 1990-ben nyerte vissza önállóságát. Az infrastruktúra is sokat fejlődött azóta.

Nevezetességei

  • Katolikus templom a főtéren
  • Temető gót betűs sírkövekkel

Testvértelepülések

  • Leimen-St. Ilgen, Németország
  • Walldorf, Németország

Külső hivatkozások