Kecskeméti Arborétum

Hosszútűs fenyők ösvénye, háttérben a kilátóval Színes lombok ösvénye Észak-kelet amerikai ösvény Madárbirsek őszi pompája ezüstfenyővel Higan-díszcseresznye a Virágos fák és cserjék körútján Ciprusok ösvénye (részlet) Színes lombok ösvénye
Kecskeméti Arborétum adatai:
cím:
Kecskeméti Arborétum
6000   Kecskemét
Nyíri út 48.
telefon:
0036 76 492455
nyitva:
dec. 26. - dec. 1.
típus:
arborétum
emlékmű, emlékhely
kiállító-, bemutatóterem
szobor
templom
kilátó

Leírás

A fiatal arborétumot még sokan nem ismerik, hiszen a telepítés alig  több mint húsz éve, 1986-ban kezdődött. Ma már csodaszép liliomfák, mamutfenyők, perzsafák, tulipánfák és más különlegességek fedezhetők fel a nemrégiben még kukoricaföldként hasznosított területen.

Az arborétum mára országos jelentőségűvé vált, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének tagja. Évente mintegy 65 000 látogató keresi fel  ezt a szép növénygyűjteményt, ahol több mint 1000-féle fát, cserjét láthatunk különféle tematikus elrendezésben.

Az arborétum területe 62 ha, mely magában foglal 2 ha egyházi területet is. Létesítésének kezdeményezője és a beruházás szervezője a Kecskeméti Erdőfelügyelőség. Kezelését a KEFAG Zrt. végzi.

Az arborétum területét egy egységnek tekintjük, bár funkciójában és megjelenésében három, határozottan elkülönülő részből áll: véderdősáv, gyűjteményes rész, tölgygyűjtemény.

A központi részt képező gyűjteményes rész területe 25 ha, itt található a különleges fák és cserjék  zöme.    A gyűjteményes részt 14 íves vonalvezetésű  ösvény hálózza be, többek között megtalálhatók  növényföldrajzi ösvények is: Mediterrán, Atlantikus és Pacifikus észak-amerikai, Kelet-ázsiai, Balkáni, Pannóniai stb. Más ösvények esetében morfológiai tulajdoságok, rendszertani szempontok, a növények igényei voltak meghatározóak a kialakítás során. Ilyenek a Színes lombok ösvénye, Virágos fák és cserjék körútja; Hosszútűs fenyők, Ciprusok, Borókák ösvénye; Szárazságtűrők, Sziktűrők és vízkedvelők ösvénye. Sétánk során növényismertető táblák segítik az érdekesebb fásszárú növények felismerését.

A gyűjteményes részt véderdőövezet veszi körül, mely kedvezően befolyásolja a mikroklímát, továbbá bemutatja az Alföld természetes és mesterséges erdőállomány-típusait.

Az arborétum legfiatalabb része a tölgygyűjtemény (Quercetum). Célja a hazai, illetve egyes külföldi, száraz viszonyokat elviselő tölgytípusok bemutatása.

Az arborétum alapvetően az ismeretterjesztés, a kutatás, a szabadtéri felüdülés és a környezetvédelem céljait szolgálja.

A Nyíri Erdészeti Erdei Iskola egyik oktatási helyszíne, mely egy- és félnapos programok szervezésére nyújt lehetőséget. A helyi éghajlati és talajviszonyok, valamint a növény- és állatvilág bemutatására tanösvények létesültek. Az arborétum területén található meteorológiai mérőállomáson megfigyelések végezhetők. A szabadtéri tanterem természetismereti, kézműves stb. foglalkozásoknak ad otthont.

Az arborétum vonzerejét emeli, hogy az egyházi tulajdonú részén egy 1718-ban épült műemlék kápolna áll. A terület 1999-ben Magyar szentek szoborsétánnyal, 2002-ben sziklakerttel gazdagodott. A tájban jól érvényesül a 15 stációból álló Kálvária. Búcsújáró hely, jelentős egyházi hagyományokkal rendelkezik.

A természeti szépségek mellett kilátó, esőbeállók, pergola és fajátszótér színesítik a szabadban töltött kikapcsolódás lehetőségét. Az arborétumban tett sétánk során az ösvények mentén elhelyezett padokon pihenhetünk meg.

Booking.com