Halimba nevezetességei

Halimba nevezetességei (1) Halimba nevezetességei (2)
Halimba nevezetességei adatai:
cím:
Halimba nevezetességei
Halimba
Leírás

A falu nevezetességinek sora nem hosszú, de azok az itteni emberek számára nagy értéket képviselnek, és kívülállók részére is értékes látnivalót nyújthatnak.

Ide tartozik a hősök emlékműve, a Kossuth szobor, az Emlékház, és a gótikus elemekkel kiegészített neoromán templom.A neoromán templom nevezetessége az Ádám Iván festette Jaksa István által restaurált oltárlép, amely az amúgy is szép templom, meghitt hangulatát növeli.

A hősök emlékműve az első és a második világháborúban elesett hősöknek állít emléket. A falu lakóinak fontos emlékhelye, melyhez kiegészítésként 1999-ben átadásra került az exkluzív kivitelű hősök könyve is, melyben a hősökről írásos anyagban is megemlékeznek. A Hősök könyvét a helyi könyvtárban, lehet megtekinteni.

Az 1948-49-es szabadságharc idején Halimbán is kisebb harcok folytak, az akkori Fő utca egyik házában rejtőztek el Kossuth fiai. Ennek emlékét a ház előtt felállított Kossuth szobor és emléktábla ma is őrzi.

A március 15-én megtartott ünnepségnek elmaradhatatlan része a Kossuth szobor megkoszorúzása.
 

Dr. Szalai Miklósnak a halimbai "füves" papnak állítottak emléket a falu lakói az Önkormányzat kivitelezésében és támogatásával, az emlékház megnyitásával. Az emlékház a néhai esperes házából teljen felújítva lett kialakítva figyelembe véve az egykori helyiségek berendezését, funkcióját /szárító, csomagoló, lakószoba /.

A ház melléképületéből lett kialakítva a Falu Múzeum, mely szinte az egész falu gyűjtőmunkájának az eredménye. A házat a falusiakon kívül sok vidékre elszármazott halimbai és a "füves pap" által meggyógyított ember vagy azok hozzátartozói látogatja a megnyitás óta folyamatosan.

Az emlékház kertjében a gyógynövények ismeretére "oktató kertet" alakítottak ki a helyi diákoknak, ezzel is újabb emléket állítva a valaha ott lakónak.

Booking.com