Egerszolát látnivalói

Egerszolát látnivalói adatai:
cím:
Egerszolát látnivalói
Egerszólát
Leírás

Kisközségünk a Mátra és a Bükk választóvonalában a Rábca patak völgyében a Prédahegi és Farkashegy tövében Egertől 10 kilométernyire fekszik. Lakossága (1115 fő) magyar anyanyelvű. A község temploma 1780-ban épült. Az alatta lévő kriptában nyugszik Vecsey Károly és felesége Radics Terézia, valamint Karolina leányuk.

A községben sok nemesi kúria és udvarház épült. Közülük legszebb a Csernus-féle kastély, amely napjainkban is áll. Később ez a kastély a Brezovay család tulajdonába került. A faluban két műemlék szobor található. Az egyik ,m Egri út 13. sz. előtti felhagyott temetőben lévő Piéta, a másik a Fő út 44. sz. előtti - a falu védőszentjét ábrázoló - Nepomuki Szt. János-szobor. A település mezőgazdasági jellegű. Kezdetben sertés-, birka-, marha-, majd libaneveléssel foglalkoztak. Kiegészítőként prémrókatenyésztés is meghonosodott.

A község határában érlelődő szőlők közül az Egerszóláti Olaszrizling világhírnévre tett szert. Napjainkban a szőlő telepítése az Egri Bikavér alapanyagául szolgáló kék fajták térnyerése felé tolódott el. Néhány családnak fő jövedelme a szőlőművelésből, állattenyésztésből, könnyűipari tevékenységből származik. A többségnek a szőlőművelés, bortermelés kiegészítő segítségnyújtást jelent a megélhetéshez. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az idegenforgalmi tevékenység. A Brezovay- kastélyban kialakításra kerülő szálláshelyek várhatóan pezsdítő hatással lesznek a ven-déglátás, a bor-, a lovas-, vadász-, kerékpá-ros-, vár- és gyógyturizmus élénkítésére.

A szálláshelyen megalvó vagy átutazó turista megtekintheti a műemlék templomtornyot, a Piéta és Nepomuki Szent János -szobrokat, a keltető üzemet. Lovagolhat a lovaspályán vagy a környező erdőkben.

A pincékben megkóstolhatja a szóláti hegy levét: a szóláti olaszrizlinget, vagy a bikavér jellegű vörösborokat. A változatos hegyes-völgyes terepen szép mátrai és bükki tájakon hódolhat a kerékpározás szépségeinek. Az egerszalóki hőforráshoz kapcsolódó beruházás révén várhatóan településünk idegenforgalmi fejlődésében is kedvezőbb feltételek alakulhatnak ki.

Booking.com