Szépasszony-völgy

Szépasszony-völgy (1)
Szépasszony-völgy adatai:
cím:
Szépasszony-völgy
Eger
Szépasszony-völgy
Leírás

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a "Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem.

A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 0C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemespenész sajátos atmoszférát teremtenek, kellemes illatuk elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását.

A szépasszony-völgyi pincékben kóstolható leggyakoribb borok:
Egri Olasz Rizling
Üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehér száraz bor.
Egri Leányka
Rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes fehérbor. Száraz, félszáraz és félédes borként forgalmazzák.
Egri Muskotály
A friss muskotályszőlő illatát és zamatát magában hordozó félédes fehérbor.
Egri Chardonnay
A szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, reduktív, gyümölcsös borok mellett újabban megtalálhatóak a barikkban (tölgyfa hordó) erjesztett és érlelt borok is.
Egri Kékfrankos
Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró vörösbor. Üde savas jellege az idősebb boroknál finom ízharmóniában oldódik föl.
Egri Cabernet Sauvignon
Mélyrubin színű, intenzív gyümölcsillattal bíró hosszan tartó ízű, gazdag zamatú száraz vörösbor.
Egri Bikavér
Élénk, rubinszínű, illatában a gyümölcsösséget és az érleltséget komplexen magában hordozó, savaiban férfiasságot mutató, bársonyos harmóniájú száraz vörösbor. Az Egri Bikavér szabályzata szerint előállításához legalább három, a Hegyközség rendtartásában engedélyezett szőlőfajta borának házasítása szükséges.

Booking.com