A Fábián - Sebestyén kápolna

A Fábián - Sebestyén kápolna (1)
A Fábián - Sebestyén kápolna adatai:
cím:
A Fábián - Sebestyén kápolna
Dunabogdány
Leírás

Épült a XIX. század elején. Jelenleg a község déli részén található. Egyszerű késő barokk. Oromzatos, vállköves, egyenes záródású kapujához három lépcső vezet. Zárkövében 1844-és évszám.

Fábián és Sebestyén kultuszát a német bevándorlók hozták magukkal Németországból. Kultuszuk ott még ma is él. A plébánia egy régi könyvében olvasható volt, hogy 1731-ben Friedrich Spies bíró és Martin Bonifert kérték a plébánost a falu nevében, hogy Fábián, Sebestyén napját, január 20-át nyilvánítsa faluünneppé. Ez így is lett. Az újonnan épült templom szentélyében helyet kapott a két szent. A szobraikat Stufflesser óbudai szobrász faragta fából.

A nagy pestis a falu felét elragadta. Ennek emlékére állították a fogadalmi oszlopot, Szűz Mária a földgolyón áll, és rálép a kígyó fejére. Évszám: 1767. A pestis ismétlődött. Az újabb pestisjárvány elkerülésének reményében állították fel Szent Sebestyén tiszteletére azt a kápolnát, amely 1838-ban az árvíz idején összedőlt. Ennek az árvíznek az emlékére több tábla jelzi az akkori vízszintet. Ilyen vízjelző tábla van pl. a Kossuth L. u. 63. sz. ház falán német felirattal: "vízmagasság 1838. márz. 3-án".

A kápolnát 1844-ben építették újjá, majd 17 kg-os harangot kapott, ezt az első világháborúban hadicélra elvitték. 1930-ban új harangot kapott.

 

Booking.com